Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/4

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/4

Gazdabolt 2017. ápr. 5.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!
► A száraz, meleg napok nem kedveznek a moníliának, de a tafrinának sem. A jövő hétre hűvösebb és esős időt jósolnak, ez segítheti a tafrina terjedését. A levelet, a hajtást, a vesszőt, és a gyümölcsöt is megtámadhatja.
A rügyekben vagy azok felületén telel át és már 4 és 14 0C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket. (Ezért javasoljuk a rügypattanáskor a rezes lemosást.) A továbbterjedéséhez a 4-8 C0 átlaghőmérsékletet igényli, nemhiába, dérgombának is hívják. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig. Csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! A fertőzésre alkalmas időjárás esetén, a kezeléseket ismételni kell, mindaddig, amíg a léghőmérséklet nem éri el a 15-20 C0 –t. (A felvétel 2014.05. hó 14-i.) Még mindig a réz adja a védekezés gerincét. Perzselhet, ezért az érzékenyebb fajtáknál a „modernebb rezekkel” és alacsonyabb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL, WG és Gold, Cuproxat FW, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Copernico Hi Bio, Copper Field, stb. III. kategóriás rézmentes gombaölőnk, a felszívódó (szisztemikus) Score, mely pl. Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difend, Difo 25 EC, Dividend M neveken is kapható. A kis felületű levelek csak minimális mennyiségben tudják felvenni a hatóanyagát, sok kertész mégis beveti. Mindent megtesznek a fertőzés kivédésére. A Miltox Speciál Extra két kontakt hatóanyag kombinációja (réz+mankoceb). Apró cseppképzéssel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal (ld. 3. felhívást). A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését.

Hasznos közlendők kertbarátoknak 2017/4

 

 

 

 

 

 

 

 

►A dísznövényinknek is vannak betegségei, sőt néhány a termesztett növényekre is veszélyt jelent! Valószínűleg a galagonya-sárgarépa levéltetűtől hólyagosodnak a galagonyalevelek, ma fotóztam. A díszfáról később átvált a sárgarépára. A kertekben károsító almalisztharmat fertőzi a bordó levelű díszalmát is. Védekezés híján, itt is fennmaradnak a gomba telepei, fertőzési gócot képeznek. A fényképen a beteg rügyből kibújó torzult virágbimbón már a „nyári spórák” (konídiumok) tömegét, a lisztszerű bevonatot is láthatják. Innen folytatódik a fertőzés. Nemsokára az egészséges leveleken is megjelennek a tünetek, majd a gyümölcsök következnek… Most az érzékeny fajtákat pl. a Jonathan fajtacsoport tagjait, S.O.S. permetezni kell, kontakt kénes gombaölőkkel! Pirosbimbós állapotig emelt, akár dupla dózissal is kezelhetnek. Erről a készítmény címkéjén tájékozódhatnak vagy kérdezzék a növényvédelmi végzettségű eladókat. Nem sorolom fel a kénes szereket, számtalan változatban kaphatóak.

Budapest, 2017. április 2.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK