Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/14

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/14

Gazdabolt 2017. júl. 27.

Két jól ismert kártevőről kell írnom. Az idén is károsítanak! A korábbi években már részletesen ismertettem a biológiájukat és a védekezés lehetőségeit. Átnéztem az engedélyezett készítményeket, az újdonságokat.

► A 2013. évi 9. felhívás főleg a krumplibogárról szólt, nem tudok újat mondani róla (zsigogyorgy.hu). Elvileg két nemzedékes, de gyakorlatilag egy időben az összes fejlődési alakjával találkozhatunk. A vasárnapi fotón, a párzó imágók mellett a lárvát és a tojáscsomót is láthatják, a rágott leveleken. Ahogyan a nagyon mérgező tápnövényei (pl. nadragulya, beléndek) alkaloidáit, úgy a rovarölő szereket is könnyedén le tudja bontani. Már több mint ötven hatóanyaggal szemben rezisztens. 2017-ben csak a „bioszer” Novodor FC és a Mospilan 20 SG ill. SP szerepel a bevethető III. kategóriás készítmények között. Az utóbbit Gazelle 20 SG ill. SP, Spilan 20 SG, Rafting, Attack és Attack SG néven is megvásárolhatják. A Match 050 EC csak zárt termesztő berendezésben engedélyezett a bogár ellen. A II. kategóriások között jóval nagyobb a választék, már csak ezért is érdemes megszerezni a vásárlásukra jogosító engedélyt (a „zöldkönyvet”). Ősszel indulnak a tanfolyamok.

A rovar összegyűjtésével, a tojások szétmorzsolásával (ld. a középső fotót), a vetésváltással, a gyommentesítéssel, a korai fajták használatával is védekezhetünk ellene. A felszedés után a felszínen hagyott gumókon is megél. A szűkös rovarölő szerválaszték hiányában nem hagyhatjuk ki a felsorolt eljárásokat sem!
Magyarországon 1947-ben Héderváron találták meg először Itt nemrégen szobrot is állítottak- persze nem a bogárnak – hanem az országos védekezés megszervezésének a tiszteletére. (Google fotó.)

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/14

 

 

 

 

 

 

 

► A 2014. évi 10. felhívásban írtam a legrészletesebben a meztelencsigákról (zsigogyorgy.hu). Sok újat róluk sem tudok mondani, most a csapadékos napok hatására feléledtek. Az ott leírt védekezési módszerek sem változtak. Elkezdték a tojásrakásukat, indítani kell a védekezést. Aki a csigaölő granulátumokat választja, azoknak ajánlom a Metarex Inov készítményt. Ez csalogató anyagot is tartalmaz, így a csigák keresik is a granulátum szemcséit, szívesen fogyasztják. Ennél is érvényes szabály, hogy lehetőleg enyhe, nedves időben, este, a nyálkacsíkhoz rakják ki. Minden reggel gyűjtsék össze az elpusztultakat, így hosszabb lesz az ölőhatása. 14 granulátumot számoltam össze, mindegyik metaldehidet tartalmaz, mely erős méreg. Tartsák távol a háziállatokat!

Wolfgang Funke könyve a Harc a meztelencsigákkal 16 irtási módszert sorol fel, melyek közül 15 növényvédőszer-mentes. Kifotóztam, mellékelem. Ezekkel is próbálkozhatnak. Örülnék a visszajelzéseiknek!

Budapest, 2017. július 25.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK