Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/8

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/8

Gazdabolt 2015. máj. 3.

Tavaly tombolt a szőlő lisztharmata. Hosszú idő, több mint 60 nap telt el a rügyfakadástól a virágzásig.

Fel tudott szaporodni a leveleken a gomba. Aki ekkor nem védekezett, annál fertőzött lombok között indult meg a virágzás. Ekkor már elkéstek a permetezéssel, eldőlt a termés sorsa.

A tél most sem pusztította az áttelelő képleteket (a kazmotéciumokat), így bizton számíthatunk az induló fertőzésre. Aki közvetlenül szüret után kénes vagy kénes-olajos készítményekkel lemosta a lombot és elvégezte rügypattanáskor a kénes lemosását, az nyugodtabban várhatja a spórák kiszóródását. Sajnos ők sem dőlhetnek hátra a karosszékben! Most, ellenőrizni kell a leveleket. A kordonkarhoz és a talajhoz legközelebbi kis levélkéken csíphetjük el elsőként a lisztharmat kezdődő tüneteit. Ezek az apró, a fás részek rejtett rügyeiből kibújó levélkék most fontos tájékoztatást adhatnak. A sárguló, olajosan áttetsző foltocska, megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig hamarost megjelennek a gomba jellegzetes apró telepei, melyek már ekkor is ontják a nyári spórák milliárdjait. Ekkor már egyértelmű a fertőzés, de a permetezéssel ne várjunk idáig se! Ne feledjék, a lisztharmatok ellen csak megelőzéssel védekezhetünk! Most a kontakt kénes szereké a főszerep. (Nem sorolom fel a készítményeket, sok változatban kaphatók.) Virágzásig ismételhetünk velük, sőt töményebb lehet a permetlé, mint nyáron. Fürtmegnyúlásnál majd indíthatják a felszívódó (szisztemikus) blokkot. Az érzékenyebb fajtákon kezdjék a keresést, ne kíméljék magukat: Kékfrankos, Potugieser, Leányka, Rizlingszilváni, Kadarka, Olaszrizling, Chardonay, stb.

Az a kertész, aki már most is biztosra akar menni (pl. ritkán jut ki a kertjébe és az esők után nem tud a kénnel ismételni, érzékeny fajtákat telepített vagy a szomszédban fertőzött növények vannak), ő a kén mellett, kombinációban már most is bevetheti a felszívódó gombaölőket. Örömmel látom, hogy tavalyhoz képest bővült a lista: Bumper 25 EC, Topas 100 EC, a Systhane Duplo más néven Talentum, a Cabrio Top, a Quadris, Karathane Star, a Vivando és az új hatóanyagcsoportba tartozó Cyflamid, stb. (A Cantus is engedélyezett, de főleg fürtvédelemre kiváló.) Ezek a kertbarátok tehát máris indíthatják a szisztemikus blokkot, azaz a virágzás végéig, egymást követően 2-4 alkalommal permetezhetnek felszívódókkal. (Sok szert nem is lehet többször felhasználni évente, tájékozódjanak a boltosoknál!) Továbbra se feledkezzenek meg a kénről, néhány „profi” egész évben, mindig bekeveri a permetlébe.

A majális után, szombatra megérkezett az eső is. A peronoszpórára is gondolnunk kell, mely az időjárás alakulásától függően, szintén berobbanhat. A virágzásig bátran használhatják a rezeket, van aki a virágzó szőlőt sem félti. (Ekkor inkább az újabb típusú készítményeket válasszák pl. Champion 50 WP, Cuproxat FW, Funguran OH, Kocide, Champ, stb.) A fentebb aláhúzottak egyben a peronoszpórára is engedélyezettek.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak

► A lisztharmatokhoz hasonló környezeti feltételeket kívánnak az atkák, így érthető, hogy az előző években ők is jól érezték magukat. A dió nemezes gubacsatkájának a kárképét 10 napja fotóztam. A gubacsképzők korántsem a legveszélyesebb atkafajok. A szabad szemmel nem látható levélatkák, pl. a szőlőn, fakadáskor sokkal nagyobb károkat okozhatnak, hasonlóan a takácsatkákhoz. A tavaly júliusi képen ugyanazon szőlőfajta levélatkától torzuló és egészséges levelét láthatják. Az atkák soknemzedékűek és egy időben megtalálható a tojás, a lárva és a kifejlett kártevő is. Sajnos az atkaölő szerek többsége nem pusztítja el az összes fejlődési alakot, ezért felváltva használják ezeket! A levéllemezen áthatoló Nissorun 10 WP és a július 31-ig engedélyezett Flumite 200 kivételek, ún. transzlamináris hatásúak, a levéllemezen is áthatolnak.

III. kategóriás még az Ortus 5 SC, az Envidor 240 SC, Zoom 11 SC, Sanmite 20 WP, Fazilo, Floramite 240 SC, stb. Szerencsére nagyobb lett a választék. ne feledkezzenek meg a kén atkagyérítő hatásáról sem!

Mindig apró cseppekkel, nagy lémennyiséggel és nedvesítő szerek hozzáadásával dolgozzanak.

► Felállítottuk az előrejelző eszközeinket, a rajzási táblázatot a nyár végéig frissítve, megtalálják a két honlapon. Máris fogtuk a cseresznyelegyet. A korai fajták kis gyümölcseit már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki sárgalapokat. A lombkorona felső szintjén működnek megfelelően. Ahol megtalálták az első egyedeket ott számolni kell. Ha a szüretig még „beleférnek” a felszívódó Mospilanok (14 napos é.v.i.), akkor ezzel is permetezhetnek. Később már csak a kontakt készítmények, a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS más néven a Full 5 CS, és a Kaiso Garden alkalmazható, 3 ill. 7 nap é.v.i.-vel.

Mindegyik feromoncsapdánkban megjelent a vadgesztenyelevél-aknázómoly. El kell kezdeni a védekezést. A Dimilin 25 WP-nek és a Runner 2 F-nek is (más néven Strip-10 2F) már a tojásrakás előtt a levél felszínén kell lennie. Tavalyi újdonság a trópusi Neem fa magjából készült „bio” Neemazal-T/S, mely a vadgesztenyében is engedélyezett.

► A budapesti fénycsapdát kezelő Reider Imréné több aknázómoly fajra hívta fel a figyelmemet. Ezek pl. almában károsíthatnak. A védekezés elve és a rovarölők is megegyeznek a vadgesztenyénél leírtakkal. Az éjszakai villanyégő fényére, szép számban repül az áprilisi cserebogár is. Több készítmény is hatásos, virágzó állományban a „Mospilanok” engedélyezettek. A fák gyökerein károsító pajorokat már nem tudjuk elpusztítani!

► Már feltűntek az idei virágfertőző monília tünetei, pl. a 10 napja fotózott kajszin: elszáradt, le nem hulló virágok és fonnyadó levelek a hajtáscsúcsokon. A gomba gyorsan terjed a fás részekben. Minél gyorsabb visszametszést javaslok, metszőollóval, akár 30-40 cm-rel a tüneteket mutató részek alatt. Sebkezeléssel, esetleg gombaölő szeres permetezéssel zárják a munkát.

► A birs és a naspolya kivételével már a sziromhullás utáni stádiumban vannak a gyümölcsfáink. Az alma és a körte estében a lisztharmat mellett (mely már a körténél is egyre jelentősebb kórokozó) a varasodásra is gondolni kell. Az esők elősegítik a terjedését. A kis gyümölcsök kb. zölddió nagyságáig csak óvatosan bánjunk a rezekkel és a kénnel is. A réztartalmú készítmények helyett jöhetnek a kontakt rézpótlók ( számtalan mankoceb hatóanyagú és a Polyram DF), melyeket kombinálhatjuk a felszívódóakkal. Ilyen pl. a Chorus 50 WG és 75 WG (hűvösben kiválóak, és a 2-3 nappal korábbi fertőzést is meggyógyítják, kuratívak), a Score 250 EC, valamint a Topas 100 EC és a Difcor 250EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo, stb. A felsoroltak más néven futó, ún. párhuzamos behozatali engedéllyel rendelkező változataival is találkozhatnak.

Az aláhúzott készítmények egyben a lisztharmatra is jók. Ne feledkezzünk meg róla, erősen fertőzöttek az almafák. Jelenleg ez a legsúlyosabb kórokozó!  Lisztharmatra a Score helyett inkább a Topast javaslom. Almában engedélyezett a Nimród 25 EC is, kénmentes, 10-12 naponta többször is használható. Az idei újdonság, a Cyflamid, a lisztharmat ellen az almában, körtében, birsben és a naspolyában is bevethető.

► A károsító gombákban a növényvédő szerekkel szembeni rezisztencia a felszívódó készítmények gyakori illetve helytelen használata miatt alakulhat ki. A fent említett kontakt hatóanyagok (kén, réz, mankoceb, metiram, stb.) megtörik a rezisztencia kialakulását. Ezért kell ezeket is használnunk, a felszívódók mellé keverve illetve kezelésenként felváltva. Gyakran már a kereskedelembe is csak ilyen két vagy több hatóanyagos összeállításban kerülnek ki a termékek. Némely esetben a gyártók a címkén a „csak kontakt készítménnyel kombinálva” felirattal hangsúlyozzák ennek a jelentőségét. Kérem figyeljenek erre Önök is!

Budapest, 2015. május 1. és 2.            Szép kertet, jó szüretet kívánok, üdvözlettel:           Zsigó György, NMNK