Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/7

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/7

Gazdabolt 2015. ápr. 19.

► A kórokozók (azaz a gombabetegségek:a tafrina, a virágfertőző monília, a lisztharmat és az induló varasodás) mellett megérkeztek a kártevők (molyok, tetvek, atkák) is.

► Az alma és a ribiszke levéltetveiről már írtam. A dísznövényekre is figyeljenek. A fotón a juhar virágzatán (szűznemzéssel) ál-elevenszüléssel világra jövő lárvákat láthatunk. Ezek már károsításra készek! Ahol a korábbi években csillogtak a fák levelei a cukros váladékuktól, ott most érdemes permetezni. Vigyázat! Utcán, parkokban csak azok a növényvédő szerek használhatóak, melyeknek az engedélyokiratában szerepel a „közterület” szó. Erről tájékozódhatnak a címkéről vagy a Növényvédőszerek, termésnövelő anyagok 2015. kiadványból is. (A felhívás fotói a héten készültek.)

A virágzó gyümölcsfáknál, az utcai és a kerti dísznövényeknél is be kell tartani a méhveszélyességi előírásokat! Ezeket a szabályokat, a már a szirmukat elhullajtott, de mézharmatos növényekre és a méhek által látogatott virágzó gyomokra is alkalmaznunk kell! A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményeket a fenti esetekben soha sem használhatjuk. A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban a méhekre nem veszélyes) készítményekkel általában mindig kezelhetünk. A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni.

► Kajszin, szilván, almán is megtaláltam a sodrómolyok károsítását. A fotón, mandulán láthatjuk a hernyót. A rügyek kiodvasítása után az ágvégek kis leveleit szövik össze, benne a lárva is megtalálható. Ha megzavarjuk, szövedékfonalon a talajra veti magát. Általában a levélfészkükben bábozódnak. Az egynemzedékesekkel jövő tavasszal találkozunk újra, a kétnemzedékesek nyáron a gyümölcshöz szőtt levél alatt rágcsálnak, hámozgatnak, kaput nyitnak a gombáknak, baktériumoknak. Amennyiben szükséges, védekezhetünk a lárva fejlődését gátló szerekkel pl. Dimilin 25 WP, Runner 2 F (és névváltozata a Strip-10), melyeknek érintkezniük kell a hernyókkal, hasonlóan a jól ismert, itt is bevált kontakt szerekhez pl. a Karate 2,5 WG és a Karate Zeon 5 CS, Cyperkill 25 EC, stb. A „bio” Dipel DF egy baktériumfaj spóráit és toxinkristályait tartalmazza. Bármelyik szert is válasszuk, a permetlének be kell jutnia a „fészkekbe”!

► Volt, aki tavaly, már tavasszal „leszüretelte” a szilváját. Ahol a kb.1 cm-es nagyságú, kirágott, ürülékes belsejű, poloskaszagú termések borították a fák alját, ott valamelyik poloskaszagú darázsfaj garázdálkodott.

Az egy nemzedékes kártevők a talaj felső rétegében telelnek, báb alakban. Az elmúlt télen nem pusztította őket a fagy. A szilva virágzása előtt bújnak elő és egyenesen a virágkelyhekbe rakják a tojásaikat.

A lárvák kb. a sziromhulláskor kelnek ki, ekkor lehet permetezni ellenük. A méhkímélő Mospilan 20 SP (SG) és névváltozatai engedélyezettek. Előrejelzése is megoldott, ragacsos fehér lapra repülnek a szárnyas imágók. Így időzíteni lehet a kezelést. Kisebb fáknál, állítólag védekezni is lehet ezekkel. Már a virágzás előtt ki kell akasztani a lapokat, a fa mindegyik oldalára, minél többet. A körtének, almának is van poloskaszagú darazsa.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak

► A kérdések száma alapján úgy tűnik, hogy a gyep is a legfontosabb házikerti növények közé lépett. Sok kertbarátot zavarja a széles levelű (kétszikű) növények látványa. (Pedig ismerek olyan parkfenntartót, aki a látvány kedvéért kihagyja a kaszálást, az ibolya, a százszorszép és a pitypang virágzásakor. Néhányan - garantáltan szennyeződésektől mentes területekről - gyűjtik is ezeket a növényeket, konyhai illetve a gyógyászati felhasználásra.) Aki csak fűfélékből (egyszikűekből) álló pázsitot szeretne, már az is hozzájuthat jónéhány III. kategóriás gyomirtóhoz: Colombus EC más néven Bofix Garden, Compo gyomirtó szer gyeptrágyával, Dichophar más néven Pázsit-Mester Profi, Ecopart SC más néve Ippon, Substral gyomirtó szer gyeptrágyával más néven Landscaperpro gyomirtó szer gyeptrágyával, melyet Sierraform gyomirtó szer gyeptrágyaként is lehet kapni, stb.

 

Budapest, 2015. április 17.                   Szép kertet kívánok, üdvözlettel:                              Zsigó György