Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/5

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/5

Gazdabolt 2015. ápr. 5.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                         5. felhívás

► „Enyhe tél után, hűvös és esős a tavaszunk. Nagy moníliás fertőzésre számíthatunk.” Idézem az előző felhívás kezdő mondatait, egy kis módosítással. A tafrina és a moníla terjedésének is kedvez az idei tavasz. Nehezíti a helyzetünket az is, hogy a hidegben elhúzódik a virágzás. Megnő a fertőzésre alkalmas napok száma. Jelenleg már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Aki el tud csípni egy szél és esőmentes órát, permetezzen! A virágfertőző monília (Monilinia laxa) biológiájában tavaly óta nem történt változás, a tüneteit ismerik. Az alábbiakban frissítem a javasolt gombaölőket.

A gomba a bibén keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Most a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a kajszira kell figyelnünk, már virágzik!

Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a bimbók zöld csészelevelein át is bejuthat a növénybe. Tehát a folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban permetezzünk felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételjük. A tankönyvek szerint, nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell.

A jobb hatás illetve a rezisztenciatörés miatt felváltva illetve kombinálva használjuk a felszívódó és a kontakt készítményeket. A szerválaszték teljessége miatt a II. kategóriás szereket is felsorolom.

 Felszívódó (szisztemikus) gombaölők melyek egy része engedélyezett a kajsziban illetve a cseresznyében és a meggyben: Topas 100 EC, Chorus 50 WG (ez utóbbi hűvösben kimondottan jól hat), stb. (A Teldor 200 SC-t és a Switch 62,5 WG-t inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.)

II. kategóriások és felszívódók: a Folicur 25 WG és a Folicur Solo, (mely a Champion WG-vel közös csomagolásban is kapható, T-Rex néven), Systhane Duplo *, a Talentum*, a Mirage 45 EC, a Topsin-M 70 WDG és a Signum WG*, az Orius 20 EW, Sporgon 50 WP, stb. (Őszibarackban engedélyezett a Prolectus.)

Az engedélyezett kontakt szerek közül valamennyi II. kategóriás lett. Mankoceb hatóanyagúak: Dithane M 45* és Dithane DG Neo-Tec*, Manzate 75 DF*, Manco 80 WP*, Penncozeb DG*, Pennozeb plusz*, Vondozeb DG* és Vondozeb Plusz*, stb. Az Antracol is bevethető, hatóanyaga a propineb.

A *-gal jelölt szerek kis kiszerelésben III. kategóriásak.

Egyes biotermesztők meggyben, virágzásban, finom rezekkel is próbálkoznak pl. a Cuproxat FW-vel. Állítólag működik, bár sokat kockáztatnak a szirmok leperzselésével. Általában kisebb dózist használnak.

Fontos, hogy a korai permetezés jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen. Teljesen be kell fednünk a virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappanhozzáadásával.

 Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. Nagy sebességgel halad a vázágak, majd a törzs felé. Itt már csak a gyors metszés segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat.

A cseresznye, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

 

Budapest, 2015. március 31.                   Üdvözlettel:                                                                         Zsigó György