Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/4

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/4

Gazdabolt 2015. ápr. 1.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                         4. felhívás

 

► Enyhe tél után, hűvös és esős a tavaszunk. Nagy tafrinás fertőzésre számíthatunk. A tüneteivel még nem találkoztam, de a kibújni készülő kis levélkezdeményekkel már igen. A fotó vasárnap készült, őszibarackon.

Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén telel át és már

4 és 14 0C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a zöld kis levélkéket. A továbbterjedéséhez a 4-8 C0 átlaghőmérsékletet igényli, nemhiába, dérgombának is hívják. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig. Csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Az ország déli ültetvényeiben már elvégezték az első permetezéseket, melyeket ismételni kell, mindaddig, amíg a léghőmérséklet nem éri el a 15-20 C0 –t. A lefényképezett őszibarackon, még bátran használnám a finomabb rézkészítményeket. Az érzékenyebb fajtáknál az alacsonyabb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL és a WG, Cuproxat FW, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Copernico Hi Bio, stb. Kénytelenek vagyunk kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni gombaölők száma. Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score, mely pl. Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difend, Difo 25 EC, Dividend M neveken is kapható. Csak a Miltox Speciál Extrában találhatjuk meg a rézpótló mankoceb hatóanyagot, a felszívódó partner mellett. A rézre érzékeny fajtáknál vagy a virágzás közelében ezt ajánlom! Apró cseppképzéssel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését.

► Vasárnap élénken táplálkozó selyemfényű puszpángmoly hernyókat találtam, Budakeszin. Felébredtek a téli álmukból! Aki nem győzi kézzel ritkítani a lárvákat, annak permeteznie kell. Lásd dr. Vétek Gábor tavalyi cikkét a honlapomon és a 2014. évi 20. felhívást. A rózsán 03. hó 26-án fotóztam a levéltetű kolóniát. Ők is megjöttek!

Vasárnap élénken táplálkozó selyemfényű puszpángmoly hernyókat találtam, Budakeszin

 ► Értékes visszajelzéseket kaptam az előző levélben közölt, talajfertőtlenítéssel kapcsolatban. Köszönöm!

Valóban kimaradt a listából a Trifender (WP) mikrobiológiai készítmény, mely a talajból támadó fehérpenész ellen is hatékony (lásd a tavalyi 21. felhívást). Palántázásnál és a tenyészidőszakban is kijuttatható, beöntözéssel.

 

Budapest, 2015. március 31.                   Üdvözlettel:                                                                         Zsigó György