Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/3

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/3

Gazdabolt 2015. márc. 22.

► Több kertbarát érdeklődött az otthoni palántázás növényvédelméről. Tökéletes szakcikket találtam a www.kertlap.hu -n, dr. Némethy Zsuzsától. Mellékletként csatolom, jövőre is érdemes lesz elővenni.

► Egy szabad gyökerű csemete ültetését fényképeztem a napokban. Jó volt látni a beiszapolt csemetét, a mintaszerűen előkészített ültetőgödröt, a szétválasztva kupacolt al és feltalajt. A humuszos réteg kerül majd a gyökerekhez. Az ásás közben nem találtak talajlakó kártevőket. Sajnos ebben még nem lehetnek biztosak, a jelenlegi 6-8C0 talajhőmérsékletnél a mélyben tartózkodnak a lárvák. Fertőzés esetén ajánlatos elvégezni a talajfertőtlenítést. Később már nem tudunk növényvédő szert lejuttatni a gyökerekhez. A nyári talajinjektálások sem váltak be, a nagy kárt okozó cserebogár pajorok ellen. Vigyázzanak, hogy telepítéskor a gyökerek, ne érintkezzenek a szerrel, de az indításul adagolt szerves vagy műtrágyákkal sem! Házikertekben a Force 1,5 G-t használhatjuk. Gázosodva hat, tehát a kiszórás után azonnal be kell forgatni illetve az ültetőgödörben le kell fedni a kiásott és alulra szánt földdel. Ezt a réteget járja át a vegyszer gőzeivel, (csak) itt fejti ki a hatását.

Fertőzés esetén ajánlatos elvégezni a talajfertőtlenítést.

► Értékes visszajelzést kaptam dr. Sipos Béla Zoltántól, a Kertészeti Egyetem volt professzorától. Köszönöm, a fényképet is! (Tavalyelőtt jártam a metszés tanfolyamára, mindenkinek szívből ajánlom.) Az egyre inkább terjedő nektriás ágelhalásokkal kapcsolatban, a sebkezelések fontosságára hívja fel a figyelmemet. Valóban, a kezeletlen, nyitott sebekkel, megkönnyítjük a behatoló baktériumok, gombák és rovarok (vértetvek, szitkárok, stb.) dolgát. A simára faragott vágási felületre kenjünk Biocerát, Fadoktort vagy Fagélt. Néhányan próbálkoznak házi keverékekkel is. Nem ajánlom! Lemosódhatnak, a környezeti tényezőktől hatástalanná válhatnak és a mérgezősségükkel sem lehetünk tisztában. A növényvédő szereket, az engedélyeztetési eljárások során több száz szempontból tesztelik, így alakítják ki a címkén is megtalálható dózisokat, használati utasításokat.

► A fenti okok miatt ne végezzenek házilagosan csávázást permetszerrel. Még akkor sem ha annak hatóanyaga megegyezik a csávázószerével. Nem tudják megfelelően odaragasztani a készítményt a kicsi, gyakran sima felületű vetőmaghoz. A vetéskor leporladó növényvédő szerrel csak a talajt és magukat szennyezik. Engedélyezett szerekkel, speciális gépekkel, üzemi módszerekkel mindezek kiküszöbölhetők. Vásároljanak kezelt vetőmagot! Megéri, mert a környezetet kímélve, bizonyítottan védi a csírázó növényt.