Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/2

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/2

Gazdabolt 2015. márc. 15.

► A mandulákat virágzásuk kezdetén érte el a mostani esős, hideghullám. A gyümölcsfák többségénél, még a tavaszi lemosással sem késtek el. Egy kis időt nyertünk, néhány hasznos honlapra hívom fel a figyelmüket.

Egy kis időt nyertünk, néhány hasznos honlapra hívom fel a figyelmüket

1. Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara weboldala a www.magyarnovenyorvos.hu. Itt az ország szaktanácsadóit, előadókat, szakértőket, tanfolyamok és a továbbképzések helyszíneit, időpontjait, az előrejelző csapdahálózat táblázatba szerkesztett adatait és a növényvédelmi felhívásokat, valamint a közterületi növényvédelmi leveleket érhetik el. Ezekben hatóanyagokat javaslunk.

2. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján, a www.nebih.gov.hu –n, a „közérdekű adatok”-ra kattintva, eljuthatnak pl. a növényvédő szerek és termésnövelő anyagok okirataihoz, az ún. kiskultúrás engedélyekhez, az eseti felhasználási engedélyekhez, a hírlevelekhez, stb.

A tavalyi év igazi újdonsága az „enir”. Akár a fenti honlapról, de google keresőjéből is eljuthatnak ehhez, a még fejlesztés alatt álló szerkeresőhöz. Ebben több mint húsz szempont alapján szűrhetik ki az engedélyezett növényvédő szerek közül az Önök számára szóba jövő készítményeket.

3. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján az országos előrejelző hálózat adatait találhatják meg.

A www.novenyvedelem.nak.hu oldalon kiválaszthatják azt a megyét (illetve Budapestet) és azt a növényt, melyre kíváncsiak. Lehetséges, hogy a szomszéd megye adatai között találják meg a választ a kérdésükre. Ami a legfontosabb, kollégáim keddenként frissítik a megfigyeléseiket. A növényorvos elérhetősége mellett az adott körzet várható időjárásáról is tájékozódhatnak.

4. A www.zsigogyorgy.hu oldalon, a csapdahálózat adatait, az ingyenes házikerti felhívásokat és a közterületi leveleket érhetik el. Minden esetben konkrét szerneveket említek. A III. kategóriás engedélyokiratok változásait is nyomon követhetik, a címoldalról elérhető tájékoztatóimmal.

► Megjelent a két kötetes, Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok jegyzéke 2015. Bár az évvégén lezárt kiadvány adatai módosulhatnak idén, évközben, de még így is nagy segítséget nyújt. Ebben megtalálják a hazánkban engedélyezett növényvédő szereket és a termésnövelő anyagokat, növényenkénti és hatóanyagok szerinti csoportosításban is. Könyvesboltokban, gazdaboltokban és az interneten is megvásárolható.

Hol végzik a termények növényvédő szermaradékainak hivatalos, hatósági bevizsgálását?- kérdezte egy boltos kolléganő. Az ország egyes pontjain működő Növényvédőszer Analitikai Laboratóriumokban, melyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságához tartoznak. Ennek címe: 1112 Budapest, Budaörsi út 141-145. Budapesti  telefonszámuk: 06 1/309 1000.

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))