Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/13

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/13

Gazdabolt 2015. júl. 5.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Egyelőre úgy tűnik, hogy elkerültek minket a nagy járványok. A szőlőlisztharmata sem tombol úgy, mint tavaly. De nem dőlhetnek hátra a kerti vízálló karosszékben, gyakorlatilag az összes gombával és kártevővel számolniuk kell. A ma fotózott tőkén az idén is a lisztharmat szüretelt…

Az alma, körte és a szőlőkórokozóival (gombák, baktériumok) kapcsolatban már mindent leírtam. Ismételni kell a permetezéseket a kertjükben található gyümölcsök érzékenysége és a jelenlegi állapotuk szerint. Már a kén és a réztartalmú készítmények is használhatóak. A technológiát ismertettem pl. az előző felhívásban.

Tavaly kilencszer is permetezték a diót, az egyik legnagyobb hazai ültetvényben. Idén tavasszal a baktériumos betegségét „megúsztuk”, de már néhol a levélen és a termésen is megjelent a gnomónia gomba tünete. A tegnap fényképezett fát feltétlenül védeni kell, még mesze van a szüret. A legtöbb réz engedélyezett ellene pl. Champion 50 WG, Astra, stb.

A mandula súlyos betegsége, a ventúriás varasodás. Levélhullást okozhat, a vesszőket és a termést is károsíthatja, az őszibarackon, a kajszin néha a szilván is. Tünete hasonlít a csonthéjasok levéllikasztó gombájának a kórképéhez, mely viszont megtámadhatja a mandulát is. Réz és a Topas 100 EC is engedélyezett.

Mindkét kórokozó - sok más társukkal egyetemben – a vesszőkön telel át, innen indítják a tavaszi fertőzést. Most alakulnak ki a jövőévi termőrügyek, ehhez még dolgozniuk kell a leveleknek. Ismétlem magam, a letermett fákat is védeni kell, a levélbetegségektől és a kártevőktől is, ezzel már a következőévi termésért dolgozunk.

A legkisebb esőis elegendőa csigák feléledéséhez. A „biológiai” módszereket már többször ismertettem (árkolás, gyümölcs és sörcsapda, éjszakai búvóhelyek létesítése, stb.), a metaldehid tartalmú csigaölő granulátumokról szintén tudnak. Újdonság a kínálatban a Metarex Inov, mely csalogató anyagot is tartalmaz, így biztosabb a hatása. Ennél is érvényes szabály, hogy lehetőleg nedves időben, este, a nyálkacsíkhoz rakják ki és tartsák távol a háziállataikat. Minden reggel gyűjtsék össze az elpusztultakat, így hosszabb lesz az ölőhatása.

Az utóbbi években a rágókártevők sorába léptek a hangyák. A Force 10 CS kivonása után, jelenleg nincs engedélyezett növényvédőszer ellenük, így a fatörzsre helyezett ragasztós csík mellett a háztartási irtószerek között kell keresgélnünk. Ilyen pl. a Stix hangyairtó szer és csalétek, mely a Mospilan hatóanyagát tartalmazza.

A legtöbb gyümölcsmoly továbbra is intenzíven rajzik, kérem, nézzék meg a fogási táblázatunkat. A szüretig, folyamatosan számítani kell a jelenlétükre, károsításukra. Megszűntek az egyértelműrajzáscsúcsok.

A hullott gyümölcsök megsemmisítésével és a hernyófogó övekkel is gyéríthetjük a molyokat.

Budapest, 2015. július 2. Szép kertet, jó szüretet kívánok,

üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK

Egyelőre úgy tűnik, hogy elkerültek minket a nagy járványok.