Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/1

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2015/1

Gazdabolt 2015. febr. 22.

Aki együttes hatást szeretne elérni, az számtalan gyári kombináció közül választhat

► Tavaly jól érezték magukat a károsítók, őszig „szépen” felszaporodtak. A tél sem gyérítette őket. Javaslom, hogy végezzék el a tavaszi lemosó permetezést! El lehet kezdeni, a csonthéjasok már rügypattanásban vannak. Néhány C0 fokos hőmérsékletnél már permetezhetnek, ne várjanak a tankönyvekben előírt +10 C0 –ra.

Milyen kártevők, kórokozók ellen érdemes bevetni a tavaszi lemosást? –kapom gyakran és teljesen jogosan a kérdést. Valóban, csak akkor érdemes vegyszerrel lemosni a gyümölcsfák és bokrok ágait, törzsét, ha az adott rovar, gomba vagy baktérium most is ott található!

A lisztharmatok ellen kénes, a varasodás, a dió gnomóniás foltossága, a tafrina, a birs és a csonthéjasok levélbetegségei, a monília, a szürkepenész, egyes baktériumok és a málna vesszőbetegségei ellen rezes gombaölőkkel permetezhetnek. Ahol a rovarok, atkák okoztak nyáron problémát, ott az olajos készítményeket használják. (Tavaly egy részletes összefoglaló táblázatot kaptam kolléganőmtől. Most is csatolom. Lassan ki kell egészíteni, hiszen már a kajszin és szilván is megtalálták az almatermésűek hírhedt baktériumát, a tűzelhalást okozó Erwinia amylovorát.) Tehát Önöknek kell a szert kiválasztani, a gyümölcsfáik és az ezeken megtalálható károsítók alapján. Ismételni is lehet, de miden esetben a rezes vagy kénes permetezés után következzen az olaj!

A lisztharmatot vagy a többi, rézzel gyéríthető kórokozót célozzam meg? – kérdezték azok a kertbarátok, akik csak egyszer tudják felvenni a permetezőgépet és pl. a lisztharmatra érzékeny Jonathan almát, szőlőt, de ugyanakkor cseresznyét, szilvát, őszibarackot is szeretnének szüretelni. Ebben az esetben azt javaslom, hogy inkább a kénes, és főleg a poliszulfid hatóanyagú lemosókat válasszák. Ez utóbbit nagyapáink még főzték, mészkénlének hívták. Jól tizedeli a varasodás telepeit is. A gyári változata, a Tiosol lombtrágyaként kapható. Ugyanazon a gyártósoron készül, mint korábban, egy kicsit hígabb lett. A lisztharmatok évtizedét éljük! Nálunk, gyakorlatilag mindig fennmaradnak, szaporodnak. Minden tavasszal számíthatunk a támadásukra.

► Aki együttes hatást szeretne elérni, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is megcélozhatunk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb, egy hatóanyagú szerekkel.

► Mindig a kéregkaparás, metszés és sebkezelés után permetezzenek, bőséges lémennyiséggel. A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutnia a permetlének! Eladáskor, vételkor nézzék meg a címke előírásait. Sok lemosószer nyáron is felhasználható, egyes olajok pl. adalékként keverhetőek a nyári permetlevekbe. A réz és az olaj károsíthatja a talaj hasznos mikroszervezeteit. Egyre többen takarják fóliával a permetezendő fák alját.

Tudni kell, hogy a lemosással csak gyéríteni fogják a károsítókat. Csupán ezzel a kezeléssel még nem tudják biztosítani a fák egészségét. A rügypattanást követően tavasszal és a nyár folyamán, az időjárás függvényében ismételni kell a védekezést az aktuális károsítók ellen. De erről - remélem - majd később tájékoztatjuk Önöket.