Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/9

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/9

Gazdabolt 2014. ápr. 17.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/9► „Felhőket, lehűlést és záport jósolnak a hét második felére.”- írtam az előző felhívásban. A lehűlés és a szelek után talán megérkezik az eső is. Nagy szükség lenne rá! Ma délután csak jeget kaptunk itt Óbudán. A hajnali pára és a nappali csepegés még kevés a növényeknek, de már elegendő lehet az almatermésűek varasodásának. Még nem találkoztam a tünetekkel, de fel kell készülni a védekezésre.

A lehullott őszi lombról az esőcseppek hatására az alma varasodásának aszkospórái már 10 mm csapadék vagy erős pára, köd esetén, és már 2 0C felett is szóródnak, pontosabban kilövődnek az alsó levelekre. (A legújabb kutatási eredmények szerint a rügypikkelyekben is áttelelhet.) Idáig nem kellett tartani ettől, de a jelenlegi időjárás kedvez a terjedésének. Amennyiben felmelegszik, mindenképpen permetezni kell. Ne engedjük, hogy megtámadja a lombot, később nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést. A virágokat is megbetegítheti, torzulhatnak a gyümölcsök, sőt az egész termés rámehet.

Zöldbimbós stádiumig javasoltam a rezeket. A most virágozó illetve elvirágzott fajtáknál át kell térnünk a felszívódó szerekre és a rézpótlókra. (A kis gyümölcsök viaszosodása után, kb. a zölddió nagyságnál majd ismét elővehetjük a réztartalmúakat. Ekkor már nem perzselnek.) A felszívódó, mélyhatású, tehát belülről védő gombaölők: pl. Chorus 50 WG és 75 WG (hűvösben kiválóak, és a 2-3 nappal korábbi fertőzést is meggyógyítják, kuratívak), a Score 250 EC, valamint a Topas 100 EC és a Difcor 250EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo, stb. A felsoroltak párhuzamos behozatali engedéllyel rendelkező változataival is találkozhatnak, melyek megtalálhatóak az 5. felhívásban és az idei „szerjegyzék” 608. oldalán. A jobb hatás és a rezisztenciatörés miatt mindenképpen kombináljuk ezeket a felszívódó készítményeket kontakt szerekkel: pl. a mankoceb hatóanyagúakkal (lásd 3. felhívás), vagy a Polyram DF-fel, stb.

Hasonló a helyzet a körte varasodásával is, itt a lehullott levelekről és a fertőzött vesszőkről is terjedhet a gomba. Most a réztartalmúakat–fajtától függően-itt is perzselhetnek. Az almára javasoltak közül választhatunk.

Az aláhúzott készítmények egyben a lisztharmatra is jók. Ne feledkezzünk meg róla, erősen fertőzöttek az almafák. Jelenleg ez a legsúlyosabb kórokozó! Már a másodlagos tünetek is megjelentek, tehát az egészségesen kibújt leveleken is láthatjuk a telepeit. A fentebb felsorolt, aláhúzott felszívódókkal védekezhetünk. A kénnel, a viaszosodásig ugyanúgy vigyázni kell mint a rézzel. Lisztharmatra a Score helyett inkább a Topast javaslom. Almában engedélyezett a Nimród 25 EC is, kénmentes, 10-12 naponta, egy évben többször is használható.

► A tűzelhalás baktériuma most nem tudott járványt okozni. Nem kedveli a száraz és hűvös időjárást. Azonban az elhúzódó virágzás miatt résen kell lennünk! Később még a hajtásokat is megtámadhatja!

► Még nem szerelhettük fel a feromoncsapdákat, de néhány kolléga már a keleti gyümölcsmoly, az almamoly és egy aknázó moly rajzásáról tudósított. Érdemes kombinálni a varasodás illetve a lisztharmat elleni gombaölőinket pl. a méhekre veszélytelen a Mospilan 20 SP (SG)-vel illetve valamely névváltozatával.

(Az összesodort levélkék a sodrómolyokra utalnak, almán és a kajszin is. Csak miattuk nem kell rovarölő szerhez nyúlni. Minden tavasszal megjelennek. Már bábozódnak, nyáron vagy jövőre találkozunk velük ismét.)

► Ahol gondot okoznak a körtelevélbolhák, ott a tavaszi gyengébb metszéssel, az év közbeni hajtásválogatással és a túlzott nitrogéntrágyázás kerülésével tehetjük a legtöbbet a fákért. Így nem segítjük elő a laza szövetű, nitrogénben dús növényi részek képződését. Ezekből táplálkoznak a legszívesebben.

Az áttelelő nőstényei tavasszal rakják le a tojásaikat. Az idén már kikeltek a lárvák. Hatékonyak a lemosásra használt olajok, alsó dózisaikkal (pl. az Agrol plusz esetében ez 2%) illetve kombinációjuk Dimilinnel 25 WP-vel. Engedélyezett még az Envidor 240 SC és a Mospilanok is. A nyári kezelések már kisebb hatékonyságúak.

A cukros váladékán megjelenő korompenész gombától fekete, bársonyos bevonat boríthatja a gyümölcsöt és a vesszőket is. Ezeknél a fáknál gombaölőt is tehetünk a permetlébe, a másodlagos kórokozó miatt. Bevált a permetezés előtti slagos lemosás is. A felületi szárítást, oldást előidéző készítmények önmagukban is szépen dolgoztak pl. a már betiltott Tiosol illetve egyes nedvesítőszerek, tapadásfokozók pl. a Biosol-káliszappan.

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))