Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/4

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/4

Gazdabolt 2014. márc. 17.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/4► Ma reggelre virágba borultak a pesti kajszik, sőt a hidegebb budai kertekben is kinyílt jó néhány bimbó.

Védekezni kell a virágfertőző monília (Monilinia laxa) ellen! Reméljük, a szél is alábbhagy, elkezdhetjük a permetezést. Jelenleg már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Permetezni kell, még akkor is, ha a következő napokban szárazra, melegre fordulna az időjárás. A rezes lemosással megalapoztuk a fák egészségét, de csupán ez nem elegendő. Most a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Itt hatol be a gombafonal az ágakba, a törzsbe és ott akár teljes száradást okozhat.

Ugyanígy fertőzi a meggyet is, melynél már a bimbók zöld csészelevelein át is bejuthat a növénybe. Tehát a folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban permetezzünk felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételjük. A tankönyvek szerint, nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell.

A jobb hatás illetve a rezisztenciatörés miatt felváltva illetve kombinálva használjuk a felszívódó és a kontakt készítményeket. A szerválaszték teljessége miatt a II. kategóriás szereket is felsorolom.

Felszívódó (szisztemikus) gombaölők melyek egy része a kajsziban illetve a cseresznyében és a meggyben engedélyezett: Topas 100 EC, Chorus 50 WG (ez utóbbi hűvösben kimondottan jól hat), stb. (A Teldor 200 SC-t és a Switch 62,5 WG-t inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.)

II. kategóriások és felszívódók: a Folicur 25 WG és a Folicur Solo, a Systhane Duplo *, a Talentum*, a Mirage 45 EC, a Topsin-M 70 WDG és a Sygnum WG* valamint az Orius 20 EW.

Az engedélyezett kontakt szerek közül valamennyi II. kategóriás lett. Mankoceb hatóanyagúak: Dithane M 45* és Dithane DG Neo-Tec*, Manzate 75 DF*, Manco 80 WP*, Penncozeb DG*, Pennozeb plusz*, Vondozeb DG* és Vondozeb Plusz*, stb. Az Antracol is bevethető, hatóanyaga a propineb.

A *-gal jelölt szerek kis kiszerelésben III. kategóriásak.

Egyes biotermesztők meggyben, virágzásban, finom rezekkel is próbálkoznak pl. a Cuproxat FW-vel. Állítólag működik, bár sokat kockáztatnak a szirmok leperzselésével. Általában kisebb dózist használnak.

Fontos, hogy a korai permetezés jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen. Teljesen be kell fednünk a virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappan hozzáadásával.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. Nagy sebességgel halad a vázágak, majd a törzs felé. Itt már csak a gyors metszés segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat.

A kajszi és a meggy mellett a cseresznye, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))