Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/19

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/19

Gazdabolt 2014. szept. 11.

► Mádi növényvédős kollégám szerint, a tokaji szőlők 30%-át már elvitte a szürkepenész. Máshol sem jobb a helyzet. A következő napokra újra esőt jósolnak. A 16. felhívásban írtam a technológiáról, melyben a lisztharmat elleni szereket, külön is kiemeltem. Néhol, még ez ellen is védekezni kell. A lisztharmatos fürtökből nem lehet jó bort készíteni és a permetezés kihagyásával a vesszők beérését is kockáztatják.

► A késői érésű alma és körtefajtáknál felerősödött a varasodás. A fotó két hete készült. Az élelmezés-egészségügyiAlma varasodás várakozási idők (é.v.i.) betartásával – ha szükséges - még permetezhetnek, de a vesszőkön át is telelhet a varasodás. (Nyári viharok után a hajtáson, illetve másodvirágzásnál a bibén keresztül újra fertőzhet a tűzelhalás baktériuma /Erwinia amylovora/. Ősszel nem kell félni tőle, már lelassult a fák nedvkeringése. Idén dr. Palkovics László professzor úr és munkatársai kajsziban is megtalálták!)

► Aki még karácsonykor is a saját almáját, körtéjét szeretné az ünnepi asztalra tenni, annak most még sok dolga lesz. A Bellis gombaölő permetszert, kifejezetten a rejtett, a szüretkor még nem látható tárolási betegségek ellen engedélyezték, almára, körtére és birsre. Hétnapos é.v.i.-vel rendelkezik, még bevethető. Nem mellékes, hogy a varasodásra és a lisztharmatra is hat. III. kategóriás, de sajnos csak 1 kg-os kiszerelésben kapható.

Csak a kellően érett (barna magvú, megfelelő nagyságú), betegségektől és sérülésektől mentes gyümölcsöket válogassanak be a megtisztított ládákba. De a napégéstől, az idei viharoktól szabad szemmel nem látható sérülések is keletkeztek a gyümölcsökön, melyeken át bejutnak és rothasztanak, a kórokozók. A tél folyamán minél gyakrabban nézzék át az eltett terményeket!

Alaposan takarítsák ki, majd meszeléssel (nagyanyám rézgálicot is kevert bele), kénlap égetésével fertőtlenítsék a tárolókat! A szakkönyvek szerint +2 C0 –os és 85-90% -os páratartalmú helyiségek az ideálisak. Szellőztetéssel, a padozat felmosásával közelíthetnek az ideális értékekhez.

► Az almamollyal fertőzött diót, még zölddió állapotban, a feromoncsapdák fogásaihoz igazodva kellett volna permetezni. Érdemes felszedni a megfeketedett, könnyű szemeket. Ezekben áttelelhetnek a lárvák! Ez magyarázhatja a népi megfigyelést, miszerint a kertben, a diófák mellett férgesebbek az almák. Hasonlóan fontos a lehullott mogyorószemek összegyűjtése is. A bokor alá terített fólia is bevált. A kimászó lárvákat semmisítsék meg. A lyukas szemekből már a talajba húzódtak! Ekkor már elkéstek! Tavasszal biztosan számolhatnak velük.

almamollyal fertőzött dió almamollyal fertőzött dió_2

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))