Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/13

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/13

Gazdabolt 2014. máj. 24.

A meleg, esős napok után berobbantak a gombás betegségek! Újabb csapadékot jósolnak! Jó néhány gombára biztosan számíthatunk, most még meg lehet előzni a fertőzést. Az alma és a körte varasodására, a paradicsom és a krumpli fitoftórájára már felhívtam a figyelmüket. Ma három újabb kórokozóról írok.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/13

► Néhány nap alatt narancssárga „pöttyös” lett az érzékeny körtefajták levele a körterozsdától. Később a foltocskák durván kiemelkedő dudorokká fejlődnek, még a vesszőket és állítólag a kis gyümölcsöket is eltorzíthatják. Ijesztőek a tünetei, de a valóságban nem annyira veszélyes. A gomba fő gazdanövénye a boróka, azon telel át, onnan fertőz vissza a körtére tavasszal. Érdemes körülnézni a környéken, a megvastagodott vesszőjű, hámló kérgű bokrok valószínűleg betegek, távolítsuk el őket.

Most az engedélyezett Score 250 EC (Alfa Solo) mellett a mankocebek is gyérítik, lásd a 3. felhívást. A Miltox Speciál Extra WP-ről is jót hallottam, de ez rezet is tartalmaz, mely perzselhet egyes körtefajtákat.

[caption id="attachment_2807" align="alignleft" width="300"]Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/13 Dió egyik legveszedelmesebb gombabetegsége a gnomónia[/caption]

► Hasonló eréllyel kezdett neki a dió leveleinek a dió gnomóniás betegsége is. A hajtáson és a termésen is megjelenhetnek a barna, kiszürkülő közepű, apró, majd egybefolyó foltjai. A felszívódó Topas 100 EC mellett –a virágzás kivételével- egész évben használhatjuk a rezeket is. A dió viaszos levelei miatt, tapadást fokozó szereket feltétlenül adagoljunk a permetlébe, lásd a 6. felhívást. Ősszel, a lehullott fertőzött lomb eltávolításával (pl. beásásával) és a rezes lemosással csökkenthetjük a jövő évi, induló fertőzést.

► A védendő növények közé sorolódott a szőlő is. Esőket és 25-30 C0 napi hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok. Szekszárd után, máshol is támadni fog a peronoszpóra! A szőlő bármely zöld részét megbetegítheti, de virágzáskor okozhatja a legsúlyosabb károkat. Ma az alapozhatja csak rézre a peronoszpóra elleni védelmet, aki eső után azonnal ismételni tud. Virágzó szőlőben sokan leállnak a rezekkel. Aki félti a tőkéit, az réz helyett használja inkább a Polyram DF-et vagy a mankocebeket, lásd a 3. felhívást. A felsoroltak ugyanúgy kontakt módon hatnak, mint a rezek, az esőtől ezek is lemosódnak a növényről.

Aki belülről is védené a tőkéit, az felszívódó gombaölővel is védekezzen: pl.a Quadris, a Mildicut, a Profiler.

A rezisztenciatörés miatt már a gyártásnál kontakt hatóanyaggal kombinált felszívódók: Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ, Electis 75 WG (más néven Roxam 75 WG), Enervin, Equation Contact, Lieto, Profilux, Cabrio Top, stb. (Az aláhúzott szerek idei újdonságok a III. kategóriások családjában.)

Elkülönítve sorolom a felszívódó és réztartalmú készítményeket: Forum R, Ridomil Gold Plus, Curzate R, Curzate Super DF, Kupfer Fusilan WG, Zetanil R, Galben R, Amaline Flow, stb.

Két kontakt hatóanyag kombinációja is felerősítheti egymás hatását: a Cuprofix 30 DG mely réz és mankoceb tartalmú, hasonlóan a Cupertine M-hez és a Miltox Speciál Extra WP-hez.

► Fontos beszélgetést folytattam Schmidt Ágnessel, Heves-megye egyik legkiválóbb növényvédősével. Kijavított, köszönöm! A szőlőmoly első nemzedéke ellen, még nem érdemes kitinszintézis-gátlókkal permetezni, hiszen 2-3 nap alatt akár duplájára is nyúlhat a fürtkezdemény, így az említett szercsoport fedése a fürtön hiányos lesz. Ezeken a foltokon rághatnak a hernyók. Tegyük el a 2. nemzedék ellen ezeket a rovarölőket. Tehát a 12. felhívás kontakt és bio szereivel illetve a Mospilanokkal egészítsük ki a gombaölőket. Idei házikertes újdonság a taglózó, de tartamhatással is rendelkező: Mavrik 24 EW. A fiatal lárvákat célozzuk meg vele.

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))