Zöldségpalánták! Ki a szabadba!

Zöldségpalánták! Ki a szabadba!

Dinga Szabolcs 2024. máj. 27. Kb. 10 perc olvasás

Zsófia napjával elmúltak a fagyosszentek, így megkezdhetjük kiültetni a szabadföldbe a fagyérzékeny növényeket is.

Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük a palántanevelés fortélyait, most viszont eljött az idő, hogy növényeink kikerüljenek a jó meleg palántanevelő helyiség védelméből, és megkezdjék a fejlődést a szabadban. Tudnunk kell viszont, hogy a kiültetetés nagy stresszel jár a növények számára. Vannak viszont jó praktikák, amelyekkel csökkenthetjük a kiültetést követő visszaesést. 

Mit és hogyan? 

A paradicsom- és a paprikapalánták mellett május közepén célszerű kiültetni az uborka, a padlizsán és a cukkini palántáit is. Célszerű olyan időpontot választani a művelethez, amikor a hőmérséklet kellemes, de nem forró, valamint nincs égető napsütés, vagy erős szél. Hiszen még az edzett palánták gyenge leveleit is könnyen megégetheti az erős napsugárzás, vagy megtépázhatja a szél. Válasszunk jó talajú, napsütötte területeket a növényeink számára. 

Talajelőkészítés

A kiültetés előtt javasolt a talajt átkapálni, vagy felrotálni, ezzel porhanyós laza talajt kialakítani, amelyben a frissen kikerülő növények gyökere szabadon tud fejlődni.

A növények ültetéséhez alakítsunk ki ültetőgödröt, vagy ha több növényt akarunk egy sorba palántázni, akkor húzzunk ültetőárkokat. Az ültetőgödör mindig legyen szélességben, és mélységben is legalább a palánta gyökerének háromszorosa.

Mivel a fiatal növényeknek sok tápanyagra lesz szükséges, az ültetőgödörbe kerüljön trágya (például zsákos marhatrágya, granulált trágya ) vagy komposzt. Fontos, hogy a növények gyökere soha ne érintkezzen közvetlenül a trágyával, mert az megperzseliheti a vékony hajszálgyökereket! A legjobb, ha a szervesanyag-feltöltést ősszel végezzük el. Ha a talaj nem elég jó szerkezetű, célszerű a palánta gyökerei mellé laza tőzeget, vagy komposztot bedolgozni. 

Florimó Zöldség és Eper tápoldat 1 l

1 404 Ft

Öntözés

A víz az egyik kulcskérdés, hogy a kiültetett palánta milyen sikerrel fogan meg az új helyen. A vízzel ne spóroljunk! Ültetés után jól öntözzük, iszapoljuk be a palántákat, hogy a talajszemcsék a gyökerekhez tapadjanak. Száraz, homokos talajon ez akár 3 beöntözést is igényelhet. Akkor van jól beöntözve a palánta, ha egészen sáros körülötte a talaj.

Ne feledjük! Az átültetés és az új, az eddiginél mostohább életkörülmények igen nagy stresszt jelentenek a palántáknak. Jó megoldás lehet az öntözővízbe olyan biostimulátorokat keverni, amely elősegíti a minél hatékonyabb gyökeresedést. 

Száraz idő esetén a frissen kiültetett palántákat javasolt néhány napig naponta egyszer jól beöntözni, hogy a gyökeresedés folyamata nehogy megszakadjon. 

Legyen mire támaszkodni 

A paradicsom- és a paprikapalánták, ha a körülmények megfelelőek, a kiültetés után intenzív növekedésnek indulnak. Érdemes ezért az ültetést követően karót, vagy valamilyen támasztékot helyezni a palánták mellé, és szükség esetén felkötni őket. A megfelelő támaszték megóvja a palántákat a széllökésektől, valamint meggátolja, hogy a növényt a fejlődő zöldtömeg elhúzza. 

A földre fekvő palántákat sokkal könnyebben támadják meg kártevők vagy a gombás betegségek, sőt a kialakuló termés súlya akár a szárat is könnyen eltörheti.

A megfelelő ültetés nagyban hozzájárul, hogy növényekről minél előbb egészséges, és bőséges termést szüretelhessünk. 

Quik Link 0,2 l

3 444 Ft
Új
Kelpak 1 L

6 584 Ft
Radifarm 1 l

20 097 Ft