Zöldséget a díszkertbe, de körültekintően

Zöldséget a díszkertbe, de körültekintően

Gazdabolt 2015. szept. 6.

Az átlagos kertekben sincs vége a szezonnak, ettől függetlenül már érdemes készülődni a következő évre. Még a díszkertekben is egyre népszerűbbek ­ persze fajtája válogatja ­ a formára is csínos zöldségek. Érdemes alaposan végiggondolni, hogy mennyi és milyen növényt engedjenek be a kertbe. Aki most kacérkodik először a haszonnövények tartásának gondolatával, jó, ha felkészül, arra, hogy a haszonnövények többsége vonzza a kártevőket és a betegségeket.

Fontos a jó helyet megtalálni, különben éretlen maradhat a zöldség

Fontos eldönteni, hova kerüljenek a növények. A kényelmes és okos kertész nem hajolgat, hanem a földet emeli kényelmes magasságba. Persze nem csak ez az egyedüli oka az ágyás megemelésének. Ha már itt tartunk, a hétrét görnyedésnél, fárasztó guggolásnál, jobb, ha mint, az ivó zsiráf széles terpeszben állva hajladoznak.

Az otthoni kertészkedés egyik kísérletező terepe lehet a magas vagy emelt ágyás. A profi kertészek a rendszeres talajcsere nyújtotta lehetőségeket termesztő berendezéseikben régóta kihasználják. Így tudnak nagyobb mennyiségű és szebb, egészségesebb termést szedni a fóliasátorban, üvegházban, holott a terület nem változik, csak a közeg, amiben a növények élnek.  Tegye azt az is, akinek érkezése van földet keverni és ez különböző magasságú keretek közt művelni.

Felesleges a magas vagy emelt ágyás előnyeiről írni, hiszen könnyű belátni, hogy nagy edényről, virágcserépről van szó. Olyanról, amelyikben javítani lehet azon a közegen, amelyben a növények élnek.  A két elnevezés közötti különbség a magasságban van, de az is, hogy az emelt ágyás aktív talajkapcsolattal rendelkezik, míg a magas ágyás olyan is lehet, mint egy lábakon álló teknő, olyan, ami nem kapcsolódik feltétlenül a természetes talajhoz, s nem mellesleg az ilyen termesztőhely jobban megvédhető a szinte mindenütt jelenlévő meztelen csigáktól.

A különleges mondható ágyások akkor működnek igazán jól, ha a talajt úgy állítják össze, hogy az nemcsak bőséges növényi táplálékot rejtsen, hanem melegítsen is. Az építésekor figyelembe kell venni azt is, hogy az ilyen ágyásba nem nagy szabad belépni, ezért úgy kell számolni, hogy kézzel, vagy alkalmas, rövid nyelű szerszámmal hozzáférjenek a növényekhez. Fontos, hogy a járó lehetőség olyan széles legyen, hogy rajta kényelmesen lehessen mozogni, gyalog, sámlival, akár tolószékkel is. Ugyanis mozgásukban korlátozottaknak azzal, hogy nem kell a talajig hajolgatni, az emelt ágyással is lehetőségük nyílik kertészkedni.

A talajból 30 – 120 centire kiemelkedő ágyások építése során olyan anyagokat kell használni, egymásra rétegezni, amelyek a rothadás közben hőt is termelnek. A növényi részek, komposzt hőtermelése ő folyamat jóvoltából jóval korábban kiültethetIk a palántákat, illetve ősszel tovább tart a vegetációs időszak. Száraz időben a gyors kiszáradás veszélyezteti emeltágyunkat, ezért rendszeresen és gondosan öntözzük.

Ahogy a talajszint ágyásait is ősszel ajánlott előkészíteni, így van ez az emelt ágyással is. Egy egyszerű, 30 centi magas emelt ágyás elkészítését, a benne lévő föld kilapátolásával kell kezdeni.  Legalább 20 centi mélyedést kell készíteni, ebbe a mélyedésbe levágott füvet, más növényi anyagot, a metszésből megmaradt feldarabolt ágakat, mulcsot kell rétegezni. Ez mintegy melegítő paplan működik, hiszen a bomlás közben hőt termel. A leendő ágyás méreténél 20-40 centivel kisebb területet kell feltölteni e szerves matériával. Ez a rész lassan elbomló, cellulózban gazdag, jó vízvezető anyagokból áll. Vagyis, ha a leendő ágyás 160 x 500 centiméter lesz, akkor ez a „párna” 130 x 470. Erre kerüljön vissza a kiásott földből ötcentis réteg, amit jól le kell döngölni. A szendvics következő rétege 30 centi nedves lomb és komposzt keveréke, ezt borítsa újabb földréteg, végül az egész ágyás tetejére 20 centi, azonos mennyiségű komposzt és kerti föld keveréke kerüljön. Ekkor összetákolni a karámot. Akkor szükséges az eredeti talajtól elválasztani, ha az szélsőségesen savanyú, vagy meszes.

Mivel az emelt-,magas ágyás intenzív termesztő közeg ezért mulccsal érmes óvni a nedvesség elveszését. Az így elkészített ágyat akár hat-nyolc évig termékeny lesz, különösen akkor, ha a harmadik évben újabb öt centi vastag komposztréteget kap.