Zápor után

Zápor után

Gazdabolt 2017. jún. 13.

Az olyan záporok idején, amikor néhány félóra alatt egész havi csapadék mennyiség zúdul le, az árvíz bőven ad munkát az elárasztott kertek gazdáinak. Ami a zöldségeskertet illeti, ilyenkor, ha gyorsan elvonul a víz meg sem kottyan a növényeknek, de ha  már napokról van szó, akkor túl is élik a búváridőt, de ezért, jobb újra kezdeni.

Sűrűn lakott környezetben a zápor özönvize által elöntött területeken ugyancsak megnő a baktériumok okozta fertőzések veszélye, hiszen ilyenkor rengeteg mindent sodor a víz, és a kólitól a szalmonelláig számtalan baktérium szaporodik el. Ezért is kell a szomszédból, vagy messzebbről érkezett vizet szennyvíznek tekinteni.

Zápor után

Az elárasztott  zöldséges kert terményeit nem érdemes mosogatni, a legjobb válogatás nélkül kidobni. A komposztálóba kerülhet, mert nagy vonalakban, itt a „jó” baktériumok előbb, utóbb legyőzik a „rosszakat”. Az árvízzel talajba került szennyeződések gyökérzet révén a növény valamennyi részébe így a később érő gyümölcsökbe is bekerülhetnek.

Aki félti szerettei egészségét legjobb, ha árvizet látott gyümölcsét legfeljebb pálinkaként kóstoltatja a termést. A cefrézés során az alkohol, a kifőzés forrósága biztos végez a baktériumokkal. Elvileg lehetne alaposan mosogatni a gyümölcsöt és lehet számítani a nap fertőtlenítő hatására, de jobb a békesség.

Más a helyzet a dísznövényekkel és a gyeppel. A néhány napos víz alatti vagy magas talavízű állapotot legtöbbjük elviseli, s néhány nap múlva ki is heverik a csapást. Persze nem árt a bő vizes öntözés, és az alaposan megszikkadt a

gyepnek sem árt egy „drótos” szellőztetés és felülvetés.

A növényekkel nem lakott elöntött részeket a szokásos módon, klórmésszel kell egyenletesen be  kell szórni, majd vízzel belocsolni. A klórmészoldat a talajban élő növényeket is károsítja!

Ezért, ahogy az emberi bélrendszerben egy-egy antibiotikum kúra után, úgy a talajban is mesterségesen pótolni lehet a megfogyatkozott baktérium állományt. Számos ilyen készítmény kapható.