Vízből sosem elég?

Vízből sosem elég?

Gazdabolt 2014. júl. 18.

A csepegtető keveset, de pontosan adagolA kánikulai forró sokat lehet lendíteni a növények életkedvén a helyes öntözéssel, legyen szó kerti, balkonnövényekről. Ha jól választják meg a módszert, az időpontot és a víz mennyiséget, akkor nem a locsolókanna rabjaiként kell órákat tölteni a napi öntözéssel.

Az öntözés idejének, gyakoriságának, és a víz mennyiségének megválasztása komoly tudomány. Ha valaki a tökéletesre törekszik, akkor ismerni kellene a locsolásra váró növények pontos egészségi állapotát, táplálékfelvételének működését, az időjárás menetét. Sokféle kerti öntözési módszer létezik, nem is könnyű feladat választani közöttük. A legegyszerűbb és legolcsóbb a kannás. Igaz cipelni kell a csaptól a szomjazó növényekig, de mással pótolhatatlan előnye a pontos és hatásos, ugyanakkor a legkisebb vízveszteséggel járó takarékos locsolás. Elég csak azokra, a több száz négyzetméteres, virágos falusi előkertekre gondolni, amelyeket a nagymama esténként néhány öntözőkannányi vízzel képes parádés állapotban tartani. Ilyenkor a 40 fokos kánikulában ismét szerephez juthat a kanna.

Az esőztető öntözés során valamilyen szórófej a vizet a levegőben elporlasztja és az az elnevezést tükrözve esőszerűen hullik a talajra. A víz és az öntözőberendezéstől függőn – általában egy ütközőcsavar tekergetésével - a cseppméret is pontosan szabályozható. Ennek a mostani melegben van jelentősége. A nagyobb csepp – ha a csavar nem ér a sugárhoz – kevesebb vízveszteséggel öntöz. A csavart nem szabad elveszíteni, mert, ha a szórófej nem porlaszt kellőképpen, akkor a talaj összetömörödik.

A föld alatti öntözőrendszereket, pláne, ha profik telepítették pontos a cső keresztmetszetének és a szórófejek méretezése, nem így a feszíni slag és az öntözőegységeké. Gyakori hiba, hogy a víznyerőhely (csap), a cső, csatlakozóelemek és a szórófejek típusa és teljesítménye nincs az elvárt munkával arányban. Kevesen tudják azt is, hogy a leginkább elterjedt 1/2 colos gumitömlővel mennyi ideig kell öntözni. Egy 200 négyzetméteres kertet, a percenként 25 liter továbbítására alkalmas slaggal egy óra alatt lehet 7,5 milliméter esőnek megfelelő vízhez juttatni, ami egy könnyű nyári zápornak felel meg. Tehát inkább egy kétórás menettel kellene számolni. A csepegtető, minden növénynek egyedi vízpótlás jelentő öntözés víz és munka takarékos és egyszerű eszközökkel automatizálható.

Sokan úgy tartják, hogy a gyepet sem szabad locsolni nappal. Tévednek. A kertet és a ház környezetét hűsíti, ha a legnagyobb forróságban öntözik a füvet. Ha esőszerű az öntözés, akkor nagy bajt nem okoznak, leszámítva, hogy ilyenkor olyan a nagy a növény és a talaj együttes párologtatása, hogy jobb esetben is csak a kijuttatott víz 20 százaléka juthat el a gyökérzónába. A napos öntözésnek sajátossága az is, hogy a fűszálakon, vagy más növények levelein megmaradó vízcseppek gyűjtőlencseként működnek, s a napsugarak fakó foltokat, de lyukakat is égethetnek a levélre. Ha ilyet találnak, nem a gombát kell okolni.

Egyébként a hajnali, vagy kora reggeli öntözés más kert- és teraszlakók számára is kedvezőbb, ugyanis ilyenkor viszonylag hamar elpárolog a talaj felszínéről, vagy a levélről a víz, s nem nyújt táptalajt a levélfoltok többségéért felelős gombáknak.

Az egyre népszerűbb mediterrán kúszónövények a szép és a bőséges virágzáshoz különleges öntözést igényelnek. Nemcsak rendszeresen kell az edénybe vizet juttatni, hanem a forró napokon a lombot permetezni is kell. A helytelen vízkezelésre több kúszónövény fonnyadással, levélfoltossággal válaszol. Ha nem naponta néhány percet, hanem hetente kétszer, háromszor és ilyenkor hosszabb ideig permeteznek, akkor elkerülhetik a nemkívánatos reakciót.