Visszavonulás - színesben - Czauber Péter

Gerse János 2020. szept. 3.

Már az ősz első heténél tartunk, hozzá lehet kezdeni az idei visszavonuláshoz. A ház körüli kert kialakításakor nem kell feltétlenül évtizedes elkötelezettséget vállalni. A kert átrendezhető, a növények átültethetők, újakkal lehet úgy alakítani, hogy jobban illeszkedjék a környezethez.

Vidéken, a tágasabb térben az adott kert a környezet szerves része. Biológiai és esztétikai szempontból az ilyen kertek létrehozása és fenntartása, több mint egyszerű hobbikertészkedés. Már csak azért is, mert a közelebbi vagy távolabbi környezetben mezőgazdasági termelés folyik, és a kultúr- és haszonnövények egymással rokonságban állnak. Előfordulhat például, hogy egy hobbikertben a pergolára futtatott dísztökön citrom- színű, dagadtra hízott, szőrös, uborka- ízű termés fejlődik. A rokonságban lévő növények ugyanis egymással házasságra lépnek és különleges, ám semmire nem való terméseket hoznak. Hasonló kölcsönhatásban lehetnek a károkozó rovarok és a betegségek is. A városi kert ökológiai helyzete más, elsősorban a használójának egyéniségét, az épített környezetet kellene tükröznie.

A kertépítészek többtucatnyi kertstílust különböztetnek meg, amelyek kialakításához széles palettáról tudnak növényeket választani. A különböző – szemre igen tetszetős – változatok között jelentős a különbség, az azonban közös, hogy a legfontosabbnak a külső és belső tér kapcsolatát tartják. Aki profi tervezőhöz fordul, egy 200–400 négyzetméteres kertterv elkészítéséért, húszezertől százezer forintig terjedő kiadásra számíthat. Vannak olyan vállalkozások, amelyek a tervkészítést a kivitelezési munkák elnyerésekor ingyenesen végzik. Sorozatunkat azonban inkább azoknak a kertészkedőknek szánjuk, akik nem bízzák a munkát másra. Nekik tanácsolható, hogy vásároljanak egy-két kerttervezésről szóló szakkönyvet (többet nem érdemes). Ha jól választottak, akkor néhány ezer forintos kiadással sok hibától, felesleges pénzkidobástól és erőfeszítéstől kímélhetik meg magukat. Léteznek kerttervező számítógépes programok, a háromdimenziós képre is képes program ára már milliós nagyságrendű. De vannak néhány ezer forintos, nem ilyen bonyolult szoftverek is.

Az elkövetkező, egyre hűvösödő napok nem csak a kertépítőknek adnak munkát. A balkonkertészeknek is készülődniük kell a téli napokra. Most még nem csak a visszavonulásra lehet gondolni, mert vannak olyan, hűvösebbet is elviselő növények, amelyek a szinte világító, élénk színű virágaikkal, leveleikkel derűssé tehetik a borongós őszi napokat. „Világítanak” a különböző szirom- és bibeszínű dáliák, erikák, sárga büdöskék. Sokáig megmaradnak, ha a fagyos éjszakákon a kertészeti áruházakban megvásárolható, hasogatott fóliából készült zsákot óvatosan ráhúzzák.

Nem csak a virágokkal, levelekkel is lehet élénkíteni az egyre sötétedő nappalokat. A fokozatosan elszíneződő levelek múló csodákkal kápráztatnak. Ilyenek például a juharok, vadszőlők, borbolyák, kecskerágók vagy a díszgyümölcsfák. A legtöbb nagyra növő növénynek van törpe változata, de trükkös metszéssel egy darabig balkonméretűre zsugoríthatók a nagyobbak is