Virágzik az egyik legismertebb C-vitamin, forrásunk

Virágzik az egyik legismertebb C-vitamin, forrásunk

Gazdabolt 2013. máj. 20.

A vadrózsa egy olyan növényünk melyről legalább egyszer már mindenki hallott és jobb esetben látott is. Bátran menjünk oda, tépjünk le egy termést, tisztítsuk meg és rágcsáljuk el egészséggel.

Ismertetőjegyei
A vadrózsa (Rosa canina). Gyakran használt magyar nevei: gyepűrózsa, csipkerózsa, csipkebokor. Évelő lombhullató cserje, akár 5 méter magasra is megnőhet. Lecsüngő ágai és korongszerűen kiszélesedő tüskéi vannak. 5-7 levélkéből, páratlanul szárnyalt levelekkel rendelkezik. Levelei fűrészes szélűek, tojásdad alakúak. Tavasszal fehér, rózsaszínes virágaival, ősszel, áltermésének piros színével hívja fel magára a figyelmet. Virágai csupasz kocsányon ülnek. A termése a csipkebogyó, ami a kupacs elhúsosodásával jön létre, tojás vagy kugli alakú.

Környezeti igénye: Napfényes és félárnyékos helyeket kedveli. Szárazságtűrő. Közép- vagy ennél kötöttebb talajokon is jól fejlődik.

[caption id="attachment_1413" align="alignleft" width="300"] Csipkebogyók vagyis az áltermések[/caption]

Előfordulása

Európától Közép-Ázsiáig honos. Észak és Nyugat Afrikában is megtalálható. Cserjésekben, erdőszéleken, világosabb erdőkben, réteken, utak mellett találkozhatunk vele.

Gyűjtése 
A bimbókat és a virágszirmokat a levelekkel együtt virágzás idején a délelőtti órákban szedjük. Az áltermések begyűjtését kétféle érettségi fázisban is végezhetjük attól függően, hogy milyen szándékkal gyűjtjük.  Gyűjtése van szeptember-október hónapokban, amikor még kemény húsú a csipkebogyó és akkor is, amikor megcsípte a dér és puhulni, ráncosodni kezd. Fontos, hogy a délutáni órákra időzítsük a szedését.

Szárítás
A leveleket, bimbókat és virágokat meleg árnyékos helyen szárítsuk. A frissen szedett termést vékonyan elterítve száríthatjuk. A mennyiségtől függően mesterségesen is száríthatjuk. Az áltermésekből a magok eltávolításával is történhet a szárítás. Ez viszont nem csak, hogy macerás, de a szőrök allergizálók is és viszketést okoznak.

Elkészítés 
Teaként: Forraljunk fel vizet, tegyünk tetszés szerint virágot és levelet egy csészébe, majd forrázzuk le és várjunk 5 percet. A csipkebogyót is hasonlóképpen alkalmazhatjuk csak itt a forrázás után 10 percet javasolt várakoznunk.  Majd fogyasszuk egészséggel.

Javaslom a forrázás nélküli fogyasztását, mivel a C-vitamin hőre és fényre bomlik. A vizes palackunkba dobjunk 1 liter víz esetén, 10-15 db csipkebogyót, hagyjuk állni egy –két óra hosszáig és így fogyasszuk. Közben az álterméseket ne távolítsuk el a vízből. Inkább pótoljuk a már elfogyasztott víz mennyiségét a palackba. A legtöbb hatóanyag akkor ázik ki a legjobban, ha előző nap este áztatjuk be a palackba a csipkebogyókat és reggel kezdjük el fogyasztani.

Virágának illatos szirmait alkalmazhatjuk salátákba és pitékbe. Ízesíthetünk vele szörpöt, ecetet is. Készíthetünk a gyümölcshúsából lekvárt (hecsedli), valamint bort, gyümölcsleveket és bólékat is. Több vitamin készítmény alapjául szolgál. Ezért napi fogyasztásával növeli a szervezet ellenálló képességét

Fontos tudni, hogy a csipkebogyó 60 0C alatt őrzi meg C-vitamintartalmát.

Élettani hatásai 
Gyenge vizelet és enyhe hashajtóhatású.
Virágaiból rózsavíz is készül, aminek antiszeptikus és frissítő hatása van. Levelei forrázata szintén frissítő, összehúzó hatásúak. Már az Ókorban is alkalmazták gyógyszerként.
A magjában lévő E-vitamin tartalom miatt a belőle készített csipkebogyóbort, kimagozatlan friss gyümölcsből ajánlott elkészíteni. Így a bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és vesekőoldó hatással rendelkezik. A vesebántalmak-vesekő és húgykőoldó hatása miatt teakeverékekben is előszeretettel alkalmazható, alternatív gyógymódként is mivel mellékhatása nem ismert.

Hatóanyagai: C- vitamin, pektin, gyümölcssavak, cukor, karotinoidok, cseranyagok.

Több faja és hibridje létezik. De valamennyi felhasználható és alkalmazható.

Javaslat: Amennyiben tehetjük, ne fogyasszunk szintetikus aszkorbinsavból készült C- vitamint. Helyette inkább válasszuk a természetes csipkebogyó őrleményt vagy rágcsáljunk el friss megtisztított csipkebogyót.