Virághagymák ültetése

Virághagymák ültetése

Gazdabolt 2015. márc. 16.

Amennyiben saját kertünkből korábban felszedett, vagy ajándékba kapott szaporítóképletet ültetünk, vizsgáljuk meg, hogy nincs-e rajtuk kártevőre, vagy kórokozóra utaló jel. A tárolt hagymákon leggyakrabban a fuzárium tüneteit tapasztalhatja, világosbarna, besüppedő foltok formájában. Komolyabb esetben a hagyma rothad. Az ilyen hagymát semmisítsük meg. Az egészséges virághagyma későbbi fuzárium-fertőzésének megakadályozása érdekében ültetés előtt a hagymát áztassuk egy órán át Fundazol 50 WP 0,2 %-os oldatába. Ez a kezelés (csávázás) más gombabetegségektől is megvédi a növényt.
A hagymás virágok az aprómorzsás szerkezetű, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Kötött talajon dolgozzunk homokot, vagy tőzeget a talajba. Közvetlenül ültetés előtt ne adjunk szerves trágyát, helyette komposztfölddel dúsítsuk a talajt. Műtrágyát se használjunk ilyenkor.
A hagymákat úgy helyezzük a talajba, hogy átmérőjük kétszeresének megfelelő mélységbe kerüljenek. Ennek megfelelően a császárkorona hagymája kerül a legmélyebbre, 20 centiméterre. A kerti tulipánt, a jácintot és a nárciszt 10, a krókuszt 6, a kisvirágú tulipánt 8, az apró hagyásokat (hóvirág, fürtös gyöngyike, téltemető, stb.) 2-6 centiméter mélyen ültessük el. Jó hasznát vehetjük a hagymaültetőnek, amely két részből álló, acéllemezből hajlított kúpos cső, a két lemezfél rugós markolattal nyitható és zárható. összezárt állapotban a földbe szúrjuk az eszközt a kívánt mélységig. Kiemeljük lemezek közé került a talajt, a lyukba csúcsával felfelé elhelyezzük a virághagymát, majd a kiemelt talajdarabot visszahelyezzük a hagymára, és a felszínét taposással tömörítjük.
Szebb látványt nyújtanak a tavaszi hagymás virágok, ha csoportosan ültetjük őket. A tulipánokat, nárciszokat, jácintokat 4-5-ös csoportokba, a kisebb hagymájúakat 10-15-ös csoportokba telepítsük. A csoportos ültetéshez, majd a nyári felszedéshez nyújt segítséget az ültetőkosár. Többféle méretben kapható, így egy gödör megásásával több virághagyma helyezhető el a talajban, és szedhető fel elnyílás után. Előnye még, hogy a kószapocoktól is megvédi a hagymákat, amelyek télen szívesen táplálkoznak vele.
Amennyiben vegyes évelőágyásba ültetjük a hagymákat, akkor azt azután tegyük, miután a többi (föld feletti résszel is rendelkező) növényt már eltelepítettük. Lehetőség szerint jelöljük meg a virághagymák helyét. A telepítést követően valamilyen takaróanyaggal, hullott lombbal, faaprítékkal kevert fűnyesedékkel borítsuk a talajfelszínt, hogy a hagymákat a komolyabb fagyoktól megóvjuk.

Pap Edina