Virágfalak kúszónövényekből

Gerse János 2019. ápr. 10.

Nemcsak a szűkebb kertekben, vagy a csupasz falakon érdemes kúszónövényekkel próbálkozni. Ügyesen rejtenek el egy garázst, szeméttárolót, vagy valamilyen más utólag készült építményt. De igencsak alkalmasak egy jó helyen lévő, szép koronájú ám elpusztult fa feldíszítésére is. (Az elhalt gyümölcsfákat nem érdemes felcicomázni, mert ezek általában fertőző fészkek, jobb tőlük mielőbb megszabadulni.) A kúszónövény kiválasztása előtt el kell dönteni, milyen célt szolgál a növényfuttatás.

Vannak gyorsan kapaszkodó egynyáriak és kúszócserjék, amelyek levelükkel, virágesővel örvendeztetnek. Némelyikük a dísznövény-kertészkedés csúcsának számít, ezért rendkívül kényesek is lehetnek élőhelyükre és táplálékukra, de olyanok is, mint szinte mindenütt megélő borostyánok.

A vadszőlők is lombdísszel szolgálnak. Ősszel zöld leveleik színeződnek (akadnak eleve színesebb levelű fajták is), de télen a növény kopasz lesz. A borostyánhoz hasonló tekintélyes kort megélnek a különböző vadszőlők, amelyek tapadókorongokkal kapaszkodnak, ezért a házfalra futó növénynél érdemes figyelni, miként halad előre, s a tilalmas helyről azonnal le kell tessékelni, mert ha megkapaszkodott, akkor már nehezen távolítható el.

A falak, rézsűk, pergolák közkatonái mellett primadonnákként élnek a rendkívül finom levélzetű és szárrendszerű, különleges virágú fajok. Ezek legtöbbje azonban a magyar klímán kényes növénynek számít, de egy 40-50 literes dézsában vagy cserépben csodákra képes.

Ha már edénybe kerül a növény, akkor bővebb lesz a virághozam, ha a balkáni lednek, bokros iszalag, csillagjázmin, golgotavirág, hírnökkürt, kínai lilalakác, kúszó fafojtó lúgos talajt kap. Savanyú földbe való a chilei harangvirág, sarkantyúka, tarajosbab.

Az amúgy cserjének számító kúszónövények között jó néhány a telet védett helyen szereti tölteni, de vannak, amelyek kibírják a nem túl nagy hídegeket a szabadban is. A keresztszések fagytűréséről azonban nem árt a kereskedőnél érdeklődni.

Tartósan a szabadban élhet a gyors növekedésű, támrendszert igénylő trombitafolyondár. A tetszetős, óriási piros, narancssárga virágokat egész nyáron hozó kúszócserje évente jóval két méter fölé növekszik, metszéssel lehet csak kordában tartani.

A dísziszalagok (Clematis) bőséges kínálatából lehet válogatni. Az évente több mint két méterre növekvő növények egyszerű gondozását a viráguk nagysága szerint kell végezni.

Az egynyári kúszónövények általában vékony szárúak, finom nyélen ülnek virágaik, ezért szélárnyékba ajánlott ültetni őket és már növendék koruktól igénylik a támasztékot. A díszkomló ez alól kivétel, mert szélvédőnek szolgál, inkább tenyeresen karéjos levelével díszit. Díszbabok változatos színben pompázó, legtöbbször ehető termésű, nyáron virágzó futónövények. Dísztök nyáron nyíló sárga virágú, ősszel díszes termést hozó növény. Vigyázat, ahol más kabakos is lakik, ott a csalfa dísztök keresztbe poroz és a rokonság fura küllemű terméseket hozhat. A hajnalka bíborpiros, liláskék, rózsaszín és fehér virágai, júliustól októberig nyílnak. A háromszínű szulák virágai éjszakára becsukódnak. A feketeszem különleges sárga virágai áprilistól szeptemberig nyílnak. A szagos lednek elnyílt virágait le kell szedni. A gyönyörű virágú szárnyas feketeszemet szél és esővédett helyre érdemes ültetni.