Vetőszalaggal könnyebb

Vetőszalaggal könnyebb

Pap Edina 2021. márc. 3.

A komolyabb fagyok elmúltával végre megkezdhetjük a hidegtűrő zöldségfélék helybe vetését. Nagyban megkönnyíti a munkánkat a vetőszalag használata, különösen az aprómagvú zöldségfélék, a sárgarépa, a petrezselyem, a salátafélék, a hónapos retek és egyes fűszernövények esetében.

A vetőszalag során a magokat vízoldható ragasztóanyaggal két vékony papírréteg közé ragasztják egyenlő, 4-5 centiméteres távolságra. „Vetés” során csak annyi a dolgunk, hogy a papírcsíkot a porhanyós, jól beöntözött talajon kialakított sekély, 1-2 cm mély barázdába fektetjük kifeszítve. Fontos, hogy még a földtakarás előtt alaposan öntözzük be, hogy a papírcsík és a magok jól megszívják magukat nedvességgel. Nedves, porhanyós földdel takarjuk és csak nagyon gyengéden tömörítsük a talajt.

Az apró magvú növényeknél nagyon fontos, hogy a talaj ne legyen rögös, kötött és ne cserepesedjen ki. A legjobb, ha kelésig nem is öntözzük többet, hanem fóliatakarással óvjuk a szárító széltől. A vetést gyakran ellenőrizzük, mert amint kikeltek a növénykék, a fóliát el kell távolítani.

Vetőszalaggal megspórolhatjuk az egyelés műveletét, a magszalagból kifejlődő állomány egységes lesz. Kaphatók fűszernövényekkel kevert zöldség vetőszalagok (pl. kapor+uborka), illetve egynyári virágvetőmag-szalagok is.

Pap Edina
kertészmérnök