Veszélyes üzem a kert is

Veszélyes üzem a kert is

Gazdabolt 2015. ápr. 13.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban évente 400 ezer ember kerül kórházba a kerti munka során elszenvedett sérülések, balesetek miatt. A balesetek nagy része elkerülhető lehet, ha az alapvető kerti biztonságai szabályokat betartjuk.
A kertészeti tennivalók javarésze a nyári, meleg hónapokra esik. A nagy forróságban többen mezítláb, papucsban kapálnak és nyírják a füvet, ami rendkívül veszélyes. A kapa egy rossz mozdulat során megcsúszhat, és beleszaladhat a lápfejbe, a fűnyíró pedig követ, drótdarabot vághat a lábunkra, de elszabadulhat a forgókés is, ami szerencsére ritkán következik be!

Biztonságos lábbeli
A biztonságos lábbeli az egész lábat takarja. A kertészkedéshez elsősorban a gumicsizma ajánlott, amely a lábszárat is védi. Gépi szerszámmal végzett munkához olyat célszerű választani, amelynek a talpa, netán a szára is acélbélésű. A növényvédelmi permetezésekhez magasított szárú, saválló anyagból készült gumicsizma ajánlott, amely a combot is óvja, és amiről a rászóródott vegyszer könnyen lemosható. A könnyebb kerti munkákhoz, így a vetéshez, a betakarításhoz is inkább szandált célszerű hordani, különösen akkor, ha létrára, vagy fára kell mászni.

Védőruha, kesztyű, maszk
A növényvédelmi munkákhoz a teljesen zárt ruházat, gumicsizma, gumikesztyű, hosszú szárú nadrág, és hosszú ujjú ing, vagy pulóver az elfogadható. Nem árt sapkát és műanyag védőszemüveget viselni, különösen akkor, ha erős méreggel vegyszerezünk. A permetezéshez, porozáshoz használt ruházatot – a többitől elkülönítve – azonnal ki kell mosni, és a gumicsizmát és a gumikesztyűt is le kell öblíteni.
A műanyag védőszemüveg nemcsak a növényvédelmi munkáknál nyújt biztonságot, hanem a bozótvágás, vagy nyesedékaprítás során, valamint légfúvásos lombsöprű használatánál. Olcsósága miatt sokan vásárolják a damilos szegélynyírót a fűnyíráshoz. Ennek az üzemeltetéséhez is célszerű felvenni a védőszemüveget. Metszés során sem árt a használata, különösen akkor, amikor felfelé nézve fűrészelik a faágat.
A kézzel végzett kerti munkához kesztyű használata ajánlott. A könnyű, pamutból készült kertészkesztyű a piszoktól és sérüléstől és a bőr makacs elszíneződésétől is megóvja a kezet. A kerti munka nem tiszta munka. Ha a legkisebb sebbe is piszok kerül, fennáll a sebfertőzés veszélye, ami komolyra is fordulhat. Rózsát és más tüskés növényt sem ildomos kesztyű nélkül metszeni. Az ásás során a kesztyű használatával megelőzhető a tenyér bőrének felkeményedése. Vegyszerkeveréshez saválló kesztyűt ajánlott viselni.
Ha a gyomláláshoz, vagy ütetéshez hosszú ideig kell térdelni, a térdeplő, vagy térdpárna használata kényelmes és biztonságos is.
Nem nagy beruházás, és a háztartásban más célokra is használható.
A hangos gépek, fűnyíró, szecskázó, daráló üzemeltetése közben, a zajártalom megelőzésére fülvédő, vagy füldugó használata elengedhetetlen. A modernebb hallásvédőkben rádiókészüléket is szereltek a gyártól. A por ellen a pormaszk a légzőszerveket védi. Vegyszeres porozás során azonban a papírmaszk nem nyújt megfelelő védelmet. A veszélyes anyagot tartalmazó por, illetve szálló permetpára ellen szűrőbetétes maszkot célszerű választani.

A metszőollónak tokban a helye!
A metszés során az éppen nem használt ollót sokan hajlamosak a nadrág zsebébe, vagy a csizmaszárba csúsztatni, vagy éppen a földre dobni. Az utóbbi a szerszám élettartamát rövidíti, mert azon túl, hogy elveszhet, a forgórészeknél az olajba tapadt homokszemek nem kívánt kopást eredményeznek, a vágóél is tompul. A zsebbe és csizsmaszárba csúsztatás pedig azért veszélyes, mert az olló kinyílhat, és sérülést okozhat. A legcélravezetőbb megoldás a derékra erősíthető bőr tok, amelybe biztonságosan belehelyezhető az olló. Rókafarkú fűrészek számára is gyártanak hordozótokot, némely eszközt azzal együtt árulnak.

Üzemeltetési szabályok
A kertészeti kisgépek használata előtt, illetve a növényvédő szerek alkalmazását megelőzően el kell olvasni a gyártó utasításait. Elektromos fűnyírót sérült kábellel nem szabad üzemeltetni. A fűgyűjtős fűnyírót gyűjtőkosár nélkül csak abban az esetben szabad használni, ha a hátoldali, rugós rögzítésű védőlemez rajta van a gépen, és az állapota ép.
A létra hosszát a kényelmes munkamagassághoz kell megválasztani. A létrán nem szabad nyújtózkodva dolgozni, mert az egyensúlyvesztéshez vezethet. A létra lábait biztonságosan rögzíteni kell. A fémből készült létrák vezetik az elektromos áramot, ezért elektromos eszközzel csak gumitalpakkal ellátott létrán szabad dolgozni.
A fűnyíró és a motoros kapa eltömődött késeit, illetve forgó kapáit kikapcsolt (elektromos fűnyíró esetén áramtalanított) állapotban szabad csak átvizsgálni, tisztítani. Működés közben a készüléket nem szabad őrizetlenül hagyni. Az elektromos eszközöket (fűnyíró, sövénynyíró) esős időben nem szabad használni. Benzinmotoros készülékek üzemeltetése közben tilos dohányozni.
A gépi eszközökkel végzett munka során legjobb a gyerekeket a munkaterülettől távol tartani. Az eszközöket, gépeket a munka befejeztével biztonságos helyen kell tárolni. A gázolajat, benzint illetve a növényvédő szereket tűzveszélyes helyen nem szabad tárolni. Olyan, lehetőleg zárt helyen célszerű tartani, ahol a gyerekek, vagy a háziállatok nem férhetnek hozzá. A vegyszereket eredeti csomagolásban szabad csak tárolni. Kizárólag ép és jó állapotban lévő kéziszerszámokkal szabad dolgozni.
A szerszámok karbantartásáról minden évben, az idény előtt, vagy az után gondoskodni kell.
A permetezés napján tilos alkoholt fogyasztani! Egyes készítmények belélegezve a vér magas alkohol tartalmában oldódnak, és mérgezést okoznak. A permetezést kizárólag szélcsendes időben szabad elvégezni.
Nehéz tárgyakat guggolásból szabad csak emelni. A hosszú ideig tartó fáradságos munka közben többszöri pihenő beiktatása szükséges. Nagy magasságokba csak segítséggel szabad létrára mászni.

Pap Edina

Kapcsolódó cikkek:
Milyen a jó metszőolló?
Kerti eszközök és gépek téli karbantartása