Vegyszerek helyett gomba és baktériumbarátokkal

Vegyszerek helyett gomba és baktériumbarátokkal

Gazdabolt 2016. márc. 3.

Megállíthatatlanul beindul a természet, ha a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont fölött marad. Ilyenkor nemcsak kedvenc növényeink, a kórokozó gombák és a kártevők is aktiválódnak. Utóbbiak számára kedvező, hogy fokozódik a növényi nedvkeringés, amitől a fertőzésre fogékonyabbá válnak. Ez is indokolja, hogy a növényvédelemre gondot fordítóknak ébredniük kell.

Vegyszerek helyett gomba és baktériumbarátokkal

A konzervatív vegyszerezőkkel számára talán már rutin, hogy annak is utánanéznek, vagy kérdeznek, miként változtak a vegyszerezés szabályai és milyenek az új készítmények közül lehet válogatni. A változások tendenciáját inkább jellemzi az, hogy mit vontak ki a forgalomból.

A mostani teendők időzítését az időjárás szabja meg. Ez a közvetlen rügyfakadás előtti állapot az ideális időpont az első lemosó permetezésre. A lemosó szerekből általában többféle vásárolható a gazdaboltokban, internetes áruházakban.

Néhány évtizede közkeletűek voltak az úgynevezett kombi vegyszeres dobozok. Ezekbe a forgalmazók, több kevéske – általában egy, pumpás háti tartályba való – szert tartalmazó, különböző készítményt csomagoltak, annyit, amennyivel egy szezonban védekezni lehetett. Ezek voltak hivatottak pótolni a szaktudást, ami kellene az betegségek élettanának megismeréséhez és az ellenük való szerek kiválasztásához.

Nem tűnt el teljesen a „kombi módszer”, de igencsak visszaszorult, azonban most is kapható az alma, vagy szőlő-alma és csonthéjas vegyszerek tartalmazó összeállítás, amivel a válogatás gondját levették a kertbarát válláról. A Corax-Bioner Zrt. fejlesztői az idei szezon nyitására hatféle – gyep, örökzöld és díszfa, szőlő, virágos dísznövény, zöldség és gyümölcs – CoraxBio boxokkal rukkoltak elő. Ezek nemcsak védőszereket, hanem kondicionáló, továbbá talajpreparáló készítményeket is tartalmaznak. A termékcsaládhoz tudni kell, hogy ezzel, főként nem a védelmet, hanem a növény jó egészségben tartását akarják elérni. Mellettük szól az is, hogy közérthetően megfogalmazott írásos technológiát

Míg a nagyüzemi mezőgazdaság már évek óta használja a hasznos talajlakók elterjesztésével járó módszereket, addig ez a házi és díszkertekben kevésbé ismert, pedig egyszerűen kivitelezhető és nagyban javítja a haszonnövények kondícióját és csökkenti a környezeti terhelést. Mi sem jellemzi ezt jobban, minthogy a levágott és helyben mulcsozott gyepszálakat az eltelepített hasznos baktériumok viszonylag gyorsan humifikálják.

Másféle hasznot hajtanak a mesterségesen elterjesztett antagonista és kolonizáló gombák, amelyek segítenek a haszonnövények gyökérzetének felszívását, s közben más káros szervezetek terjedését is megakadályozzák. Ennél persze sokkal bonyolultabb a talajélet, de figyelemgerjesztőként annyit talán elérünk, hogy e módszereknek utánanéznek és kipróbálják.