Vasas kesztyűvel a tűztövis ellen

Vasas kesztyűvel a tűztövis ellen

Gazdabolt 2013. jan. 3.

Sok bogyó és sok tövis

A tűztövist lehet kedvelni és utálni. Tetszetős bokra jól mutat a kertben, sövényben, de szoliterként is. A tűztövis magányosan is szépen mutat, hosszú és a bő termés súlyától bókoló ágai vidám színt hoznak a szürke télbe. Nyesett sövénynek is kiváló. Azon kevés sövényalkotó közé tartozik, amelyik megállítja a szomszéd kutyáját, vagy utcáról érkező ebet. A jól kialakított és rendszeresen nyesett tűztövis sövény, még a legmegátalkodottabb ebeket is gondolkodásra bírja, hogy érdemes-e a bundaszaggatást megkockáztatni egy nyitva hagyott kukáért vagy egy csínos kutyahölgyért. A metszéskor azonban ügyelni kell arra, hogy bőséges bogyótermés miatt az éves hajtások egy részét meg kell hagyni.

Akit megbökött egyszer megemlegeti. Csodás növény, ha a fal mellé szorul, akkor képes nyolc méter magasra nőni, hogy minél több fényhez jusson. Ha szabad térállásba kerül, akkor normális méretű kerek bokor lesz belőle. Mellette szól az is, hogy bármilyen talajon megél és a szárazságot is elviseli. Az ültetésekor arra kell vigyázni, nehogy olyan helyre kerüljön, ahol télen sokáig érheti a tűző nap. Ilyenkor a levelei lefagyhatnak, ugyanis nem bírják a napi jelentős hőmérsékletváltást. De nem való falak, épített magas kerítések örökké árnyékos oldalára sem.

Ruhaszaggató tüskéi ellenére, vagy talán éppen ezért, a tűztövis sok kertben ott sorjázik az örökzöld sövényben. A tűztövis nemzetséget kilenc faj alkotja. Gyors növekedése, fényes, zöld örökzöld levelei, bőséges, dekoratív termései teszik a bármilyen kert pompás díszévé. A változatonként eltérő színű, de mindig vastag csoportokban megjelenő vörös, narancssárga, citromsárga bogyóit kedvelik az itt telelő énekes madarak. A kertek figyelői észrevették, a madarak legelőször a madárbirs, magyal és a tűztövis vörös, narancsszínű termését fogyasztják, majd később csipegetik a sárga bogyókat, ezután következnek a lila, s utoljára maradnak a fehér színűek.

Gazdag termésdíszre azonban a világos helyen lévőknél számíthatunk. A termés érése előtt nem árt néhányszor alaposan megöntözni, ugyanis csak ekkor maradnak sokáig a bogyók a tűztövisen.

Metszése egyszerű, de rá kell érezni, hogy szép telet növény legyen és a bogyói is megmaradjanak. A bátrabb nyírás eszköze az ágvágó, de ehhez is érdemes vastag kesztyűt húzni. A félősebbeknek vagy akinek sok tűztövise van, érdemes téli vasmunkás kesztyűt választani, ezen biztos nem bök át a tövis.

Mivel a rózsafélék családjába tartozik támadja a tűzelhalás is, de sokkal gyakrabban szenved az ervíniás elhalástól és a spilóceás varasodástól. Az előbbi betegséget a metszőollóval lehet gyógyítani, míg az utóbbinál indokolt a vegyszeres védekezés.