Válasszunk burgonyafajtát

Válasszunk burgonyafajtát

Pap Edina 2023. ápr. 1. Kb. 10 perc olvasás

Az elhúzódó hideg időjárás és a most beköszöntött csapadékos napok nem kedveznek a burgonyaültetésnek. A szemfülesebbek már elültették szabadföldbe vagy a fóliaalagút alá a krumplit, de sokan vannak, akik még várnak a talaj felmelegedésére. Nekik szeretnénk tanácsot adni arra, hogy milyen fajtát válasszanak.

 

Korai fóliás burgonya ültetését – időjárástól függően – február végén. március elején kezdhetjük el. Ehhez és a későbbi szabadföldi vetéshez is célszerű előcsíráztatni a gumókat. Célja a 1-1,5 cm hosszú, zömök csíra nevelése, mely nem törik le az ültetés során. Az előhajtatás optimális hőmérséklete 12-18 C-fok napfényes helyen (ablakpárkányon). Ez a csíra nem azonos az úgynevezett pincecsírával, amikor a tárolóban, sötét helyen a felmegedés során fejleszt a gumó. Az előcsíráztatás kb. 3-5 hétig tart.

Lehetőleg frissen vásárolt, fémzárolt burgonyagumót ültessünk, így a nem talajból fertőző betegségek, pl. vírusok kiküszöbölhetők. 

A burgonya hidegtűrő növény, a gumók, már 6-8 fok körüli talajhőmérsékleten fejlődésnek indulnak. Azt azonban ne hagyjuk, hogy a kelő növényt hirtelen hideg, netán fagy érje. Hajtatásra korai, tövenként 8-10 gumót kötő fajtát válasszunk (lásd a táblázatot lent).

Burgonya palántáról

Cserépben hajtatott palántákat is ültetünk. A hajtatáshoz 12-14 centiméter átmérőjű cserépbe ültessük el a kisméretű (bio) gumót, és tartsuk 15-16 C-fokos helyiségben. Ezzel a módszerrel 5-6 hét múlva ültethető kis növényünk lesz. A gumó előgyökereztetését fényes helyen, 8-12 C-fokos helyiségben végezzük. Az ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a csíra ne törjön le. Csak jól fejlett, egészséges, növekedésben levő palántát ültessünk ki. Az elöregedett burgonyaplánta ugyanis “elül”, kiültetve nehezen indul újból fejlődésnek. A hideg ellen a kiültetést követően takarjuk az állományt fályolfóliával, különösen éjszaka.

A következőkben a burgonyafajta kiválasztásához szeretnénk támpotot adni.

A burgonyafajtákat alapvetően négy szempont szerint csoportosíthatjuk:

1. A héj színe szerint, ami lehet sárga, illetve rózsa (nem piros!).
2. A hús színe szerint, ami lehet fehér és sárga.
3. A koraiság szerint: korai fóliás, korai szabadföldi, középérésű, késői tárolási
4. A főzési típus szerint:
  „A”– nem szétfővő, alacsony keményítőtartalmú salátának való
  „B”– nem szétfővő, főzni való, illetve többhasznú „jolly joker”
  „C”– enyhén szétfővő, magas keményítőtartalmú sütnivaló

Az egyes főzési típusok közötti átmeneteket, pl. AB, BC is megkülönböztetnek a fajtaforgalmazók.

A különlegességek közé sorolható a lila burgonyák (pl. Fleur Bleue, Blaue St. Galler), amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antocianidokat. Leggyakrabban chips készítésére, ételdekorációnak használják, se saláta, gratin és püré is készíthető belőle.

Újdonság az alacsony szénhidráttartalmú (lower carb) burgonya (Coronada, Montana), amelynek szénhidráttartalma 30%-kal alacsonyabb a hagyományos burgonyafajtákhoz képest, a diétázók nagy örömére.

Fontos tulajdonság még a gumóforma, illetve a különböző betegségekre való ellenállóképesség (tolerancia vagy rezisztencia), valamint a gyomirtószer-rezisztencia is, amiket itt most nem részletezünk. A vetőgumók csomagolásán, illetve a fajtaleírásokban minden információt megtalálnak a fajtákról.

Aki piacra is termel, jól tudja, hogy 2016 óta rendelet (34/2016. (V. 4.) FM rendelet az étkezési burgonyára vonatkozó minőségi követelményekről) szabályozza a forgalomba hozható étkezési burgonya alapvető minőségi követelményeit, illetve azt is, hogy az eladónak mit kell feltüntetnie a termék csomagolásán, ömlesztett áru esetén a rekeszen. Meg kell nevezni a fajtát, a származási országot, a termelő nevét, a mérettartományt, valamint fel kell tüntetni, hogy újburgonyáról vagy étkezési burgonyáról van-e szó, illetve a fent nevezett főzési típust is.

Készítettünk egy táblázatot, ami a 4 fő szempont alapján rendszerezi a legismertebb burgonyafajtákat:

 

TIPP!

Ha többféle fajtát ültetünk, akkor azokat külön parcellákba, sorokba vessük, és jelöljük a fajta nevét. A betararítást és a betárolást is fajtánkánt végezzünk, és itt is gondoskodjuk a jelölésről.

A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében a kettős hasznú (AB típusú) burgonyából válasszunk rózsahéjú fajtát, sütnivaló (C-típusú) burgonyából pedig sárgahéjút. Így a felhasználás során később is tudni fogjuk, hogy melyik burgonyból mit célszerű készíteni.

Burgonyavetőgumó-kínálatunkat  ezen a linken találja.

Pap Edina
kertészmérnök

Burgonya vetőgumó "Sanibel" 50 db

2 026 Ft
Burgonya ültető cserép 30 cm

3 434 Ft
Fólia alagút állítható "Easy tunnel" 0,6x0,45x3 m

6 983 Ft