Vakond-gond

Vakond-gond

Gazdabolt 2013. okt. 7.

A vakond olyan kertekben jelenik meg nagy számban, ahol sok a talajlakó élőlény. Mivel a fő tápláléka a földigiliszták mellett a kártékony mucskospajor, drótféreg, lótücsök és cserebogár pajor, hasznos állatnak kell tekintenünk őkelmét. Mivel védettsége miatt irtani nem szabad, egyedüli megoldásként a riasztás jöhet számításba a távoltartására. Többféle megoldás is létezik erre.

A vakondűző patron az állat kiváló szaglására alapoz. Ammóniatöltete a járat nyílásába helyezve 500 négyzetméteres körzetben teszi elviselhetetlenné neki a létezést. A henger alakú kis bűzdobozt légréseivel lefelé kell a vakond járatának felszínre vezető nyílásába helyezni. 1-2 nap múlva átrakható egy másik vakondtúrásba, miután ellenőriztük, hogy a légrések nem tömődtek-e el. A patron 6 hónapig használható, 3-4 ezer forintos áron kapható.

Olcsóbb, de rövidtávú megoldást jelent a Critox rágcsáló riasztó füstpatron. Az 700-900 forintos áron kapható termékben 5 patron található, amelynek kanócát meggyújtva bele kell helyezni a vakod járatának kivezető nyílásába, majd egy nagyobb kővel, vagy féltéglával el kell zárni, hogy a fűst gáz ne kifelé, hanem a járatba áramoljon. Néhány napig hatásos.

A vakondriasztás csúcstechnikáját az elemes vakondrisaztó készülék, amelynek segítségével vegyszer nélkül is hatékonyan távoltarthatók a nagy kárt okozó rágcsálók. A beépített elektronikus hangadó szerkezet működtetéséhez 1 db 9 V-os alkáli elem szükséges, amellyel 2-3 hónapig tud üzemelni. ára 6000 forint körül van. A készüléket legalább 20 cm mélyen kell a talajba szúrni, lehetőleg a kártevők járatainak közelében. Hatásterület talajminőségtől függően 400-800 m2. Hatékonysága kettő vagy több készülék elhelyezése esetén hatványozottan nő.

érdekességképpen vegyük sorra a vakondriasztás bio-módszereit is. Régi praktika, hogy a vakondtúrásba petróleummal átitatott rongyot, vagy hámozott fokhagyma gerezdet dugnak. A vakondjárat nyílásába helyezett sörösüveg szájának fütyülő hangja igazából csak szeles időben űzi el a vakondot. A növények közül vakondűző tulajdonságokkal rendelkezik a gyalogbodza (Sambucus ebolus), amelynek levágott szárát dugják a vakondtúrásba. A vidéken "vakondnövény" néven ismert hasindító kutyatej, vagy nagy sárfű (Euphorbia lathyris) gyökerében is termelődő tejnedv petróleumra emlékeztető szagot áraszt, amit a vakond nem kedvel. Mivel mérgező növény, kisgyermekes kertbe ne ültessük! A leghatékonyabb bio módszer azonban az, ha az állatot túrás közben csípjük nyakon, kapával kifordítjuk a földből, és kicisszük a mezőre.

Pap Edina