Úton - útfélen virágzik a katáng

Úton - útfélen virágzik a katáng

Gazdabolt 2013. jún. 25.

Ez az út szélén növő, kék virágú növény, valójában széleskörű hatásokkal rendelkezik. Gyökereit például a háborúban és az éhínség idején kávépótlóként használták. Cikóriakávé néven hallhattunk már róla. A nemesített változat gyökeréből most is cikóriakávét készítenek, emellett élettani hatásai is rendkívül pozitívak. 

Ismertetőjegyei

A mezei katáng (Cichorium intybus L.), évelő, elágazó, tejnedvet tartalmazó növény. Virágai világoskékek, de lehetnek rózsaszínűek és fehérek is. Nyelves virágai fészkes virágzatot alkotnak és levélhónaljakban csoportosulnak. Csak a délelőtti órákban nyílnak. Tőlevelei fűrészesek, szárnyasan osztottak, szárlevelek lándzsásak vagy tojásdadok.

Előfordulása

Európában és Ázsiában őshonos, de mára már az egész világon elterjedt. Szántóföldeken, útszéleken, gyomtársulásokban megtalálható.

Gyűjtése 

Felhívom a figyelmet arra, hogy a szennyezett útszélekről ne gyűjtsük össze a növényi részeket.  Virágzás idején júliusban gyűjtsük be a virágokat és a zsenge leveleket. A leveleknél nagyon fontos, hogy valóban csak a zsengéket gyűjtsük, mivel a többi levél rendkívül keserű. Száraz meleg délelőtti órákra időzítsük a szedését, mivel délutánra összezáródnak a szirmai.

Gyökereit novemberben a reggeli órákban ássuk ki és tisztítsuk meg. 

Szárítás

Virágait, árnyékos helyen szárítsuk. Ajánlott a gyors szárítás, különben a virágok hamar elveszítik színüket.  A gyökereket alaposan mossuk meg, szeleteljük fel és mesterségesen szárítsuk meg.

Elkészítés

Teaként: Forraljunk vizet, majd aprítsuk össze a virágokat és a leveleket, tegyünk belőle a csészénkbe és forrázzuk le. Öt percnél ne hagyjuk tovább állni, mivel utána már keserű lesz az íze.
A fiatal zsenge leveleket salátákhoz is felhasználhatjuk.
A gyökereket megfőzve ízletes zöldséget kapunk. Pörköléssel pedig a már fent említett cikória kávé készíthető.

Élettani hatásai 

Virágait búskomorság, melankólia valamint szembetegségek gyógyítására is használták.

Emésztésjavító, gyomornedv és epeelválasztás serkentő, valamint vizelethajtó hatássokkal rendelkezik. máj bántalmakban szenvedőknek is segít. Étvágygerjesztő hatásáról is ismert.

A homeopátia a székrekedés ellen alkalmazza.

Hatóanyagai: Keserű ízű szeszkviterpén-laktonok: laktucin, laktukopikrin. Fahéjsav származékok: cikóriasav, flavonoidok. Nemesített változata több mint 50 %-ék inulint tartalmaz.

Figyelem: összetéveszthető a kék salátával (Lactuca perennis) amelynek levelei erősebben fogazottak.