Ültessünk rózsát!

Ültessünk rózsát!

Gazdabolt 2015. febr. 23.
cikk-rozsa.jpgA rózsa számára olyan helyet válasszunk, ahol naponta legalább 5-6 óra napfény éri, és az lehetőleg a reggeli órákban, hogy a harmatot – ami a gombabetegségek melegágya – gyorsan felszárítsa a levelekről. A rózsa a talajjal szemben nem igényes, ám a pangóvizet nem kedveli, és igen sok tápanyagot kíván.

Amennyiben szabadgyökerű oltványt telepítünk, az ültetést októberben fejezzük be. Az ültetőgödör két ásónyomnyi, körülbelül 40 centiméter mély legyen. Ha sorba telepítjük a rózsát, a növényeket 30-40 centiméterre ültessük el egymástól. Ha többsoros ágyásban kívánjuk ültetni, akkor a sortávolság 60 centi legyen.

A tenyészedényes (konténeres) rózsát – a fagyos időszakot és a forró, száraz napokat kivéve – az év bármely szakában ültethetjük. Számára az edény méretének kétszeres szélességű, és egy kissé mélyebb gödröt ássunk. A növényt úgy emeljük ki az edényből, hogy a földlabda lehetőleg ne sérüljön.

Mind az edényes, mind pedig a szabadgyökerű rózsát ültetés előtt napos helyen állítsuk fél napra vízbe, hogy a tárolás, illetve a szállítás során elveszített nedvességet pótolhassa. A konténeres növényt edényestől állítsuk vízbe. A szabadgyökerű rózsa gyökérzetét fűrészporral töltött zsugorfóliába csavarják. Ezt távolítsuk el, és a gyökereket óvatosan hajtogassuk szét, majd néhány centiméterrel kurtítsuk meg, vagy a sérült részek fölött vágjuk vissza. Ültetés előtt a gyenge hajtásokat távolítsuk el, a főhajtásokat pedig metsszük vissza a bokorrózsánál 3-4, a futórózsánál 8-10, a magastörzsű rózsánál pedig 2-3 szemre.

Mivel a rózsa több évtizedig (a bokorrózsa 15-20, a park- és futórózsa 30-40 évig) egy helyben marad, bőségesen el kell látni szerves anyaggal. Az ületetőgödörből kivett földet érett istállótrágyával, komposzttal vagy a kereskedelemben kapható humusztrágyával dúsítsuk. Az őszi begyökeresedéshez és a tavaszi hajtásfejlődéshez is biztosíthatunk tápanyagot, ha a Scotts Díszpark műtrágyacsalád Fák és cserjék ültetéséhez ajánlott 15-9-9 NPK arányú, 12-14 hónapos hatástartamú granulált műtrágyatablettáját alkalmazzuk az ültetésnél.

A tenyészedényes növényeket a benne lévő közeg szintjéig ültessük a gödörbe. A szabadgyökerű rózsa esetében az oltás helye 3-5 centiméterrel a talaj felszíne alá kerüljön.
A rózsafákat eredeti ületési mélységükig vagy az első visszametszésig ültessük el. Az ültetőgödröt az ültetés és feltöltés előtt és után is alaposan öntözzük (iszapoljuk) be. Tövenként körülbelül 5 liter vizet adjunk. A rózsatövet az első fagyok beálltáig rendszeresen öntözzük. A talajt lehetőleg 10-15 cm mélységig nedvesítsük át.

A tearózsa, a grandiflóra és a floribunda fajtákat a mínusz 7 fok alatti hőmérséklet végzetesen károsítja. A téli védelem érdekében a tövet az elágazásig kupacoljuk fel földdel, amire száraz lombot szórunk, vagy fenyőgallyakat fektetünk, kb. 10-15 cm vastagságban. A takaróanyagot áprilisban bontsuk el.

Néhány szó a fajtatípusokról.
Teahibrid – a legkedveltebb, legnagyobb virágú, illatos, újravirágzó típus. Felfelé törő 60-80 centis szárán egyetlen virágot nevel. Gondos ápolást kíván, igen érzékeny a betegségekre és a kártevőkre. Rendszeres metszést és téli takarást igényel. Kertbe nem igazán való, inkább hajtatásban, vágóvirág-termesztésre alkalmas.

Floribunda – A teahibridnél alacsonyabb termetű, virágai valamivel kisebbek, csoportosan nyílnak. Folyamatosan virágzik, és a károsítókra kevésbé érzékeny. Metszése során csak a beteg, sérült vesszőket kell eltávolítani, és a gyenge hajtásokat erőteljesen visszametszeni. Téli takarást kíván.

Grandiflóra – A teahibrid és a floribunda keresztezéséből származó fajtacsoport. Nagy virágai csoportosan nyílnak

Polyantha – A Floribundánál kisebb virágai hatalmas csoportokban nyílnak. Bokra lassú növekedésű, télálló.

Egyéb kategóriák:
Futórózsa – lehet teahibrid, vagy floribunda. Hosszú hajtásokat nevel, csomókban megjelenő, telt, illatos virágai őszig többször nyílnak. Támfalak, pergolák befuttatására alkalmas.

Talajtakaró – alacsony termetű, elterülő szárú, szőnyegszerűen növő típus. Rézsűk fedésére alkalmas.

Minirózsa – alacsony termetű, gyenge hajtásrendszerű, apróvirágú. Edénybe vagy jelzősövénynek alkalmas.

Angol (nosztalgia) rózsa – A 18-19. században nemesített régi rózsafajták és az új fajtatípusok keresztezéséből származó csoportosan nyíló, tömvetelt szirmú, visszafogott, elegáns színárnyalatú, erősen illatos bokorrózsa-fajták.

Francia rózsa – a vadrózsához hasonló félig telt, csoportosan nyíló, illatos virágok. Sövénynek alkalmasak.

Pap Edina