Újdonság a karfiolfajták piacán: Graffiti F1

Újdonság a karfiolfajták piacán: Graffiti F1

Gazdabolt 2014. nov. 24.

A Graffiti F1 karfiol a dán Daehnfeldt cég fajtája, amely kísérleti területünkön a 80-as évek végén létrejött spontán mutáció eredménye. Évekig tartó munka és szelekció után született meg a vetőmag piac első bíborszínű hibrid karfiolja. Legfontosabb jellemzője a kiemelkedő szín- és méretbeli egyöntetűség. A Graffiti F1 80-90 napos tenyészidejű fajta, növekedési erélye közepes, virágzat-védelme elfogadható, levelei sötét színűek. A virágzat (karfiolfej) átlagtömege 600-800 gramm, képződéséhez 18 oC alatti éjszakai hőmérséklet szükséges.

Nagy termőképesség

A Graffiti F1 nagy termőképességű fajta, a fejek jó minőségűek, nem jellemzők rá a hagyományos karfiolfajtáknál előforduló hibák. Az intenzív bíbor szín kialakulását a magas fényintenzitás elősegíti, bár színe gyenge fényviszonyok között is mutatós, a hőmérséklet-változás pedig közömbös a színképződés szempontjából. A Graffiti F1 íze nagyon lágy, harmonikus, nyers állapotban is élvezhető. Az angol piacon az egyik legjobb ízű karfiolfajtaként tartják számon.

Bíborvörös szín

A jellegzetes bíbor szín az antociánnak köszönhető. Ezt a természetes színanyagot a vöröskáposztában és a vörösborban úgyszintén megtaláljuk. A dániai Mezőgazdasági Tudományok Intézetében végzett vizsgálatok szerint a Graffiti F1 antocián-tartalma 200-szor nagyobb, mint a rózsaszín virágú fehér karfiolé. Tudományosan is alátámasztott tény, hogy az antocianinok nagyon egészséges anyagok, a fenolos antioxidánsok csoportjához tartoznak. Ez az oka annak, hogy sok orvos javasolja a napi 1 pohár vörösbor fogyasztását. Termesztése A Graffiti F1 termesztése eltér a fehér virágú fajtákétól. Az utóbbiaknál például nélkülözhetetlen a virág következetes, levelek általi takarása, ha azt akarjuk, hogy a virágok fehérek maradjanak. A Graffiti F1 kevesebb virágzatvédő levelet nevel, ily módon segítve a fény bejutását, ami a szép, bíborvörös szín kialakulását elősegíti. Európában az év tizenkét hónapjában termeszthető, Észak-Európában júniustól októberig, a mediterrán zónában pedig november és május között terem. Tökéletesen alkalmazkodik a karfioltermesztés technikákhoz, mivel a többi fajtához hasonló körülményeket igényel. A hektáronként növénysűrűség 20-40 ezer.

Egészséges

A magas antocianin-tartalomnak köszönhetően igen egészséges fajta, mint ahogy a vöröskáposzta is egészségesebb a fehérnél. Gasztronómiai felhasználás Daehnfeldt cég néhány nagyra becsült dán konyhafőnökkel közösen kidolgozott néhány speciális receptet. A bíbor karfiolt főzés nélkül javasoljuk fogyasztani, édes íze miatt leginkább salátákban. Ám ha a főzés mellett döntünk, akkor a vízben forralás helyett inkább gőzöljük, vagy mikrohullámú sütőben pároljuk, így elkerülhetjük a színanyagok bomlását. Egy kis titok: ha a vízhez néhány csepp citromot vagy ecetet adunk, színe élénkebb marad. Kétségtelen, hogy a Graffitivel a konyhai lehetőségek új világa nyílik meg. A Graffiti F1 fajta mind a nagy, mind pedig a kis éttermekben jó vevőcsábító, a vendégek hamar észrevehetik, hogy a vendéglő a zöldségfélék területén az élvonalhoz tartozik, illetve igyekszik mindig valami újat, a többiek választékához képest mást is nyújtani. Végső soron a mindannyiunk által oly fontosnak tartott hozzáadott értékről van szó: használjuk ki hát!

A Daehnfeldt tájékoztatója
Varga László fordítása