Újat a megunt kert helyébe

Újat a megunt kert helyébe

Gazdabolt 2016. jún. 4.

Ahogy a természet úgy a kert is állandóan változhat. Korosodhatnak a növények, kophat a gyep, tönkremehet egy-egy kerti tárgy – és még sorolhatnánk, mi minden késztethet változásra. Ide tartozik az is, ha megtetszik valami kertbe való, legyen szó, növényről, vagy más dologról, annak helyet kell találni. Egyszerűbb, ha valamilyen élettelen tárgyat kell elhelyezni, a növényekkel történő átalakítás legkedvezőbb időszaka az ősz, de konténeres növények esetén bármikor hozzá lehet fogni, ha meg tudják szervezni, hogy utána két hétig rendszeresen öntöznek.

Újat a megunt kert helyébe

A hivatásos kertépítők szerint minden egyes kertrészlet átalakítása egyedi tervezést és profi kivitelezést igényel. Ebben igazuk van, de ahogy ők, úgy az amatőr kertész is szerezhet ötleteket megfelelő albumokból, szakkönyvekből. A kertészkedés során nem bűn a jobbaktól tanulni, és a betonrézsű betelepítésére kiválóan alkalmas mások követhető ötleteinek megvalósítása. Arra azonban ügyelni kell, hogy a növények élnek, ezért a szélsőséges körülmények közé ültetendő fajok, fajták botanikájának ismerete nélkül a vállalkozás ahhoz hasonlatos lehet, mint amikor valaki vágott virágot helyez a vázába.

A kertek berendezésekor a legtöbb problémát a helyhiány, vagy az, hogy a talaj nem a kiszemelt növénynek való. Ezen segíthetnek az ágyások. A talaj síkjában lévő ágyásokban könnyen lehet végrehajtani talajcserét, ha néhány taligányi savanyú talaj kerül a régi helyébe, máris jövetnek a rododendronok, de ilyen a zanót, magyal, magnólia, japán babérhanga is. Mindez fordítva is igaz, mert lehet semleges talajú ágyást készíteni olyan kertbe, ahol a fenyők miatt a savanyúság az uralkodó. A virágágyások kialakításakor érdemes szegélykövet vagy paliszádot alkalmazni, amely elválasztja az ágyást a gyeptől. Az ágyásoknál a gyomosodás megelőzését segíti, ha geotextilt használnak, s fenyőkéreggel takarják, így a terület egy ideig gyommentes marad.

Az emelt ágyás is kiváló megoldás a hely növelésére, ráadásul a növények ápolásakor nem kell hajolgatni. Egy tetszetős fakeretes ágyásnak dekoratív növényekkel, virágokkal még nagyobb vonzereje van. Az ilyen ágyásba szemmagasságba ültetve különleges formájú, illatú növényeket valók. Rendkívül látványosak az egymás szomszédságába épített, többszintes ágyások, ha ezek ível vonalúak, akkor még dekoratívabbá válnak. Ez a növénytartás leginkább az edényes módszerre hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a növények gyökerei elkalandozhatnak. Ezért az ilyen helyre kisebb termetű fákat, cserjéket is szabad ültetni.

Különleges emelt ágyás a lápkert. Ilyenkor az emelt ágyás alját, tíz centire visszahajtott tófóliával kell bélelni, úgy, hogy vízelvezető lyukakról is gondoskodni kell. Sokak fantáziáját beindíthatja, ha kiderül, hogy az ilyen helyen megél a gyékény, vízi fenyő, gólyahír, mocsári nefelejcs, lobélia, lúgvirág, kanna és számtalan hagymás.

Mindenekelőtt szólni kell a kúszónövények kínálta lehetőségről. Sokféleképpen díszíthetik a kertet, balkont, ablakot és a lakást is. A növényekkel történő kertváltoztatás másfajta lehetősége a kúszó, kapaszkodó növények telepítése. Kerítések, épületek fala, kiszáradt öreg fák, villanypóznák, pergolák, alkalmi építmények és még sorolhatnánk - a kertben, a falak mentén számtalan, a kúszónövények számára futóhelynek alkalmas felület van. Vannak önmaguktól léggyökerekkel, tapadókkal, kacsokkal kapaszkodók. Mások csak gyenge indákkal igyekeznek támaszkodni, s vannak, amelyek csak növekednek - utóbbiak esetében támasztékról és rögzítésről kell gondoskodni. Vannak közöttük gyors egynyáriak, kúszócserjék, ezek között számos, sajnos, éppen a leginkább dekoratívak nem bírják klímát ezért teleltetésükről gondoskodni kell. Ha megelégszünk évi 3-5 méteres növekedéssel, akkor, ahogy a golgotavirágok, egy őszi erős metszéssel, éppen csak az edénynek kell helyet találni a hidegebb hónapokra. De vannak méregdrága angol futórózsák is, amelyek képesek egy szezonban 4,5 métert növekedni és hónapokig virágozni.

Tavasszal ezek újra indulva ismét elfoglalják a rendelkezésükre bocsátott helyt.  Vannak közöttük olyanok is, amelyek napi törődést – ahogy a kapaszkodó hortenzia - igényelnek, mások - így a kínai iszalag, borostyán - „elvannak” magukban.