Új növények a levegőből

Új növények a levegőből

Gazdabolt 2014. aug. 15.

A jól és biztosan termő füge nagy kincsKis szerencsével még két-három fagymentes hónap hátravan az idei melegebb vegetációs szezonból. Augusztus közepe lehet az utolsó pillanat, amikor a felnyurgult, fásodó szoba- és ritka kerti növényeket a hajtáson történő földlabdás módszerrel szaporítani lehet. Mindez azért fontos, mert sokhelyütt jelentenek gondot a kopaszodó, ágas-bogas növények, de fontos az is, hogy sikerüljön dekoratív, hasznos növényeket csekély költséggel otthon szaporítani. Ha például minden adalékot, és ezeket egyetlen új növényre számítunk, akkor is kiderül, hogy például egy fügecsemete sem kerül sokba. Persze sántít a matekpélda, hiszen e szaporítási módhoz szükséges, éles kés, maroknyi pálcika, egy spulni kertészeti kötöző drót, nejlonfólia, kilónyi tőzegmoha, esetleg kókuszrost ára több növény között megoszlik. A kevéske fáradozás ,és a nem lebecsülendő kockázat mellett mindenképpen figyelemre méltó az spórolás, amit a házi szaporítás hozhat. Azt nem is említve, hogy például a bőven termő füge utódai nagyobb valószínűséggel teremnek majd édes csemegét, mint azok a csemetetársai, amelyek valamelyik mediterrán faiskolából kerültek a hazai árudákba.
,Egyebek mellett a krotonok, gardéniák, citromfélék, mályvacserjék és a fügék, kockázatmentes, házilagos terjesztésére lehet kiváló ez a módszer. Aki egyszer csinálta már rájöhetett, hogy nem olyan bonyolult a levegőben gyökereztetés, mint amilyennek látszik.
Egyedüli probléma, hogy a tapasztalatlan próbálkozó akkor járna sikerrel, ha nem kettő, hanem három keze lenne. Éppen ezért az első alkalommal nem árt segítséget kérni, később azonban kiderül, hogy a kötözéshez a rafiánál jobb, a helyén maradó vékony drót és a henger alakú hurkapálcikánál a szögletes, fejetlenített gyufaszál.
Mielőtt a munkához látnak fontos a tisztaságra is gondolni, a megsebzett növények legnagyobb mételye a gomba, baktérium fertőzés lehet. Ezért mindenek előtt a tisztán kell dolgozni. A levegőben történő földlabdás gyökereztetés lényege, hogy a továbbélő egyedről kell fiókát, helyben nevelt fiókát leválasztani. A szoba- illetve gyengébb szárú növények esetében az egyéves, leveles hajtás alsó harmadéban – úgy, hogy több ép levele maradjon – kell egy ferde vágást húzni. Ennek lényege, hogy a hajtás megálljon, mégis a háncs, kérget meg lehessen emelni. A ferde vágásba, hogy ne forrjon vissza kell befeszíteni, a hurkapálcika – vagy gyufa darabot. A fásabb növények esetében a kérget gyűrűszerűen el kell távolítani. Ha ez megvan, akkor a sebzett felületre finom ecseteléssel jöhet a hormonpor. Majd a sebzés környékére kellene nejlonfóliába bugyolálni a vízzel telített tőzegmoha, vagy a kókuszrost kupacot erősíteni. A labdacs rögzítéséhez legmegfelelőbb a vékony drót. A kötözéskor arra ügyelni kell, hogy kellően szoros legyen, így a gyökereztető közeg idejekorán nem szárad ki. Úgy szoktam csinálni, hogy a fólia felső részét tölcsérszerűen meghagyom, így sikerül a nedvességet pótolni. A módszer legnagyobb kockázata ugyanis a zsenge gyökerek kiszáradása.
Ha minden jól sikerül, akkor 6-8 hét alatt a maroknyi labda átgyökeresedik. Ekkor le lehet vágni az anyanövényről, és az új egyed önálló életet kezdhet egy edényben.