Tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán, veronika

Tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán, veronika

Gazdabolt 2017. szept. 11.

A látszólagos összevisszaságban fejlődő gyomok kihasználnak minden lehetőséget, hogy felüssék fejüket, ezért szünet nélkül, egy ilyen meleg őszön is mint a mostani, résen kell lenni. A gyomok többsége bonyolult, biofizikai és biokémiai trükkökkel képes átvészelni a számukra – ilyen pedig kevés van – nehéz időszakot. Túlélő képességeik egy részére elegendő egy teljes erőrészlet kivágására gondolni. A szó szoros értelmében, az árnyas, kerekerdő közepén kivágott tisztáson is – a közelben csak erdő található – a következő tavaszon megjelennek azok a lágyszárú növények, másutt gyomok, amelyek évtizedekkel azelőtt ott éltek. Hogyan történhet mindez? A magok évtizedekig megőrzik csírázó készségüket és, ha kedvezővé válik számukra a környezet – eltűntek az örök árnyat adó fák– azonnal csirázni kezdenek. Ezek után el lehet képzelni, hogy a tápanyaggal, nedvességgel jól ellátott helyen micsoda burjánzást folytathatnak, ezzel elnyomva a kultúrnövényeket.

Tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán, veronika

Az egyik, úgynevezett T 1-es életformát mutató növényekkel kezdjük. Ezek még az ősszel kihajtanak, s zölden, a földhöz lapulva vészelik át a telet, hogy tavasszal azután, helyzeti előnyüket kihasználva nekiveselkedjenek.

Ilyen a tyúkhúr (Stellaria media), pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), a sokféle árvacsalán (Lamium)és Veronika (Veronica). Ez utóbbiak között termesztett növények is vannak.

A tyúkhúr nehezen írtható, mert egyedenként több ezer magot érlel. Ráadásul a virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak a fagyok elmúltával azonnal, már 2 fokon csíráznak és  csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják.

Míg a baromfiak számára kedvelt csemege, az érzékenyebb legelő emlősök számára hányást, hasmenést okozhat. A legelő állatokat egyébként nem kell félteni, hamar megtanulják, melyik (gyógy)növény mire való. A tyúkhúr, amúgy gyógynövény, mert a népi gyógyászatban görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén használják.

A pásztortáska, ha egyszer beköltözött egy kertbe, nehezen tessékelhető ki. Tavasztól nyár végéig virágzik. Azon kívül, hogy elcsúfítja az ágyásokat, ritkásabb gyepet. Hasznot is hajt, mert magvai nedves környezetben ragacsossá válnak, kevesen tudják róla, hogy tulajdonképpen „húsevő”, így a vízhez kötődő életciklusú rovarokat megfogják, és ezek végül elpusztulnak. Megfigyelték, ahol sok a pásztortáska, ott kevesebb a szúnyog is, mert a növény elpusztítja a szúnyog lárváit.

Az árvacsalán és a veronika kevésbé izgalmas növény, de azért, ahogy tyúkhúrt és a pásztortáskát sem késő soha irtani.