Tűzzel, vassal, büntetéssel és új módszerekkel a parlagfű ellen

Tűzzel, vassal, büntetéssel és új módszerekkel a parlagfű ellen

Gazdabolt 2015. szept. 11.

Tavaly összesen 120 millió forint bírságot szabott ki hatóság a parlagfüvet nem pusztítókra. Amint a hatóság emberei elmondták – nyilván a kormányzati hozzáállás miatt – a parlagfű, amolyan bűvszó volt, amire azonnal ugrottak, ellenőriztek, felszólítottak, hatósági kaszálást rendeltek és büntettek. Idén még szigorúbbak, mert emelkedtek a büntetési a tarifák, és amint a híradásokból is kiderült, a rendőrségtől kölcsönkért helikopterek repkedve keresték az elhanyagolt területeket. A büntetés mértéke most 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Augusztus közepétől egy hónapig tart a parlagfű, pontosabban az általa gerjesztett allergiás tűnetek főszezonja. Hogy a 120 milliós bírság nagysága a helyére kerüljön tudni kell: tavaly a költségvetés közvetlen "FM során" parlagfű-mentesítésre 46,1 millió forint állt rendelkezésre, míg az idén a múlt évi összeg 642 millió forinttal, 688,1 millió forintra nőtt. Az idén augusztus végéig idézve a szaktárca közleményét: a földhivatalok a külterületeken eddig több mint 1,5 millió hektáron végeztek helyszíni ellenőrzést, ahol, 609 esetben, összesen 971 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet találtak, az arra illetékes szervek eddig 380 esetben, 364 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. A növényvédelmi bírság és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket folyamatosan számlázzák ki és küldik meg az érintetteknek. Eddig 95 esetben, 116 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt került sor a növényvédelmi - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő - bírság kiszabására, több mint hárommillió forint összegben.

Tűzzel, vassal, büntetéssel és új módszerekkel a parlagfű ellen

Biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítést kísérletezett ki a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara, amely eddig látványos eredményeket hozott. A Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén a módszer látványos eredményt hozott, mert a kezelt parcellán a parlagfű eltűnt, és visszaállt a természetes vegetáció, miután saját biológiai fegyverét fordították a parlagfű ellen. Ennél többet nem tudni Pölös Endre, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának docensének új módszerről, mert éppen szabadalmi eljárás alatt áll szer. Amint azonban a sikerről beszámoló tájékoztatón elhangzott: a szer használata lényegesen olcsóbbnak ígérkezik, mint a mechanikai gyomirtás, amelyet a lelkiismeretes gazdának négyszer-ötször is meg kellene ismételni. A bioherbicides kezelést egyszer, esetleg kétszer kell elvégezni a parlagfű virágzás előtti állapotában. Ráadásul a természetes hatóanyag kevésbé mérgező és természetes lebomlási folyamat után eltűnik, nem dúsul fel az élővizekben és a talajban.

Az allergiás tünetek zömérét felelős parlagfű elleni biológiai védekezésre voltak korábban is próbálkozások. E kutatások során olyan polifág kórokozókat kerestek, amelyek képesek elpusztítani a parlagfüvet. Ilyen a Sclerotinia sclerotiorum és a Botrytis cinerea is. A kísérletek során a magas páratartalom mellett a S. sclerotiorum, a B. cinerea petri-csészében néhány napon belül megfertőzték, majd egy héten belül elpusztította a parlagfű egyede