Tüsszögtető gyep

Gerse János 2019. ápr. 30.

Ahol berreg a fűnyíró, ott gyakorta hallik a tüsszögés is. Az ezt kiváltó fűallergia ugyanis nagyon gyakori jelenség, s mivel májustól őszig folyamatos a fűfélék virágzása, így a fűnyíró nemcsak vágja a szálakat, de vadul keveri az éppen beérett virágport. Az allergiás orrnyálka gyulladás pedig ismételt tüsszentést, viszketést vagy orr, torok irritációt, orrfolyást, könnyes, vörös szemeket és általános fáradtságot eredményez.

A fűfélék, több mint 9000 növényfajt tartalmazó családjából többen okoznak kellemetlenséget, hiszen e szélporozta növények nagyon apró virágporral igyekeznek szaporodni. Sajátosságuk, hogy növények világában aprónak számító virágporuk nagy mennyiségben terjed a légkörben és a jobbik esetben csak tüsszögtetik az arra érzékenyebbeket, súlyosabb, ha tartós allergiás tüneteket okoznak. Emberi fogyasztásra és állatok takarmányozásra sokféle „füvet” termesztenek. A leggyakoribbak a rozs, a búza, a zab, az árpa vagy a kukorica, az ezek által termett virágporhoz képest eltörpül a ház körüli gyep lakói által termelt mennyiség. Mégis ezek a gyepfélék okozzák a legtöbb kellemetlenséget, hiszen virágaik május és augusztus között nyílnak.

Egyre népszerűbbek a díszfüvek, nyilvános parkokban és privát kertekben egyre több helyen díszit a kínai virágosnád, pampa fű, olasznád , tollborzfű, árvalényhaj számtalan változata. Ezek klímánkon különlegesnek számító pollengyárak csak szaporítják az amúgy is bőséges allergénkínálatot.

Viszont az olyan fű, mint a bambusz csak nagyon ritkán virágzik, és csak ritkán vált ki allergén reakciót.

Az allergizáló fűvekkel mit tehetünk? A saját kertben nem kell feltétlenül lemondani a gyepről. Ha vannak e virágporokra érzékenyek, akkor gyakoribb fűnyírással megelőzhető, hogy szárba, illetve virágba szökkenjenek a növények. A díszfűveket ültetés előtt tesztelni kell, ami nem megoldhatatlan, virágzáskor, fel kell keresni ilyen díszfűves helyeket. Ha tüsszögnek, könnyeznek, akkor érdemesebb lemondani az áhított növényről, mint megbetegíteni őket.

Gyakorta látni standpapucsban, rövidnadrágban fűnyírót tologató kertészkedőt, nemcsak balesetveszélyes, de sok kellemetlenlenségtől kímélik meg magukat, ha a munkához felöltöznek. A fűnyíráshoz, bármilyen meleg is van, zárt lábbeli kell húzni és fel kell öltözni, mert az ilyenkor szétfröccsenő növényi nedvek súlyos, nehezen múló bőrirritációt is okoznak.