Tuskósors

Tuskósors

Gazdabolt 2014. aug. 24.

Van, aki élvezi, ha a tuskó megmaradMinden földben maradt tuskó ronda. Ha már egy kertben fát kell vágni, akkor nemcsak az ügyes favágóról, hanem a tuskószedésről is gondoskodni kell. A tuskó természetes életciklusa szerint vagy elmállik, vagy újra kihajt. A fát egyébként a szerint kell kivágni, hogy mi lesz a tuskóval, ha el akarják távolítani, akkor magasabban történhet a vágás, hogy a csonkot rángatni lehessen.

Ha a kertek gazdáit a földben lévő tuskó utóéletéről kérdezik, kiderül, hogy két uralkodó nézet jellemzi, ha szabad így nevezni tuskó bizniszt. A facsonkot, tuskót békén hagyók és eltávolítók tábora nagyjából egyforma. Ha az ügyben véleményem kérdenék, azt a fa fajtájához, az ingatlan lehetőségeihez és a család életformájához igazítanám. Mert például egy kemény dió, cseresznye tuskó lehet asztallap alapja, ha nagy kerti életet élnek, ha nem akkor: ki vele. A puhafák esetében inkább az eltávolítás mellett vagyok, hiszen ezek néhány év alatt csúf akadékká foszlanak. De ezeket lehet „gyökeres” virágtartóvá ácsolni, pontosabban a közepét kivájva, s földet belehordva ragyogó, nedvességtartó válhat.

A tuskó eltávolítása fontos lehet a füvesítés, új növény ültetése, térkövezés, járda, kocsibejáró készítése. A tuskó kiszedése a kertművelés külön ága, két fő eltávolítási módszer terjedt el. A tuskómarást végző szakember nagyobbacska fűrésszerűséggel jelenik meg és nem kap frászt, ha a lánc földes lesz. A szerkezetet a tuskónak feszíti és a gép forgáccsá darálja a csonkot egészen a gyökerekig.

A másik, fárasztóbb megoldás a tuskó körbeásása és főgyökerek elvágása után, a csonkot ki lehet ráncigálni. Ennél lassabb, de tökéletes megoldás a fán élő laskagombával beoltás. A gazdaboltokban kapható a kecskeméti oltóanyag, amit egy fúró segítségével kell a tönkbe juttatni, majd takarni és öntözni. Személyes tapasztalatom szerint két körtefa csonkját egy év alatt foszlányokká apasztotta a gomba, s még vagy három kiló laskát szedhettünk is.

Jónak mondják az égetést is, a tuskóba minél több és mélyebb lyukat kell fúrni, ebbe petróleumot önteni és meggyújtani és ezt többször megismételni.