Tujaduggatás

Tujaduggatás

Gazdabolt 2018. szept. 18.

A késő nyár és a kora ősszel jó alkalom a nagyszámú tűlevelű sokszorosítására. A technika egyszerű, és a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, hiszen a metszéssel amúgy is eltávolítandó hajtásokból bőven lehet dugványnak valót találni. Az sem baj ha, nem sikerül, de érdemes élni az alkalommal, hiszen mindig jó, – különösen a sövénytulajdonosoknak -, ha van tartaléknövény.

Tujaduggatás

Az olyan örökzöldek, mint a fenyőfélék többsége, vagy a cédrus dugványozása bonyolultabb, de a tiszafa, ciprus, hamis ciprus és a tuja esetében már sikerrel kecsegtet a próba. Elöljáróban tudni kell, hogy a kapott növények ugyanolyanok lesznek, mint az anyjuk.

Nem is nehéz megfelelő talajt készíteni a dugványok számára. Ha a talaj a kertben nem laza szerkezetű, akkor  2/3 tőzeg és 1/3 folyami homok vagy perlittel kell nagy áteresztőképességű táptalajt készíteni. Ebben jól fejlődnek és ami a legfontosabb a kritikus napokban nem rothadnak el a dugványok.

Augusztustól októberig lehet az oldalágak végén álló egy éves, 12 - 15 cm hosszú fás részek szedni. Ezeknek azonban (barna jelek nélkülieknek) egészségesnek és erőteljesnek kell lenniük.

Ahhoz, hogy a gyökeresedés jobb legyen, vágjanak a dugvány metsz lapjába egy, 1-2 centis merőleges hasítékot, amibe ugyanabból az ágból kivágott fás pecket kell illeszteni, ez különösen kedvezően hat a gyökerek kibocsátására. Ezután el kell távolítani a tűket, vagy leveleket úgy, hogy a dugvány alsó harmada „tiszta” legyen. Ezt követően lehet az a nedves, szorító talajba állítani. A legjobb, ha napos helyre kerülnek a dugványok. Arra azonban ügyelni, hogy magas legyen a páratartalom, ilyet biztosít az üvegharang, vagy egy mini fóliasátor. A levelekhez ne érjen a sem az üveg, sem a fólia.

Néhány hét múlva kerülhet le a védelem, de télen is vigyázni kell rájuk. Mivel a teljes gyökeresedés időt vesz igénybe, ami eltarthat akár tíz hónapig is, ezért addig kell várni, míg teljes értékű lesz a kis növény.