Toporgás a gyümölcsös kertben

Toporgás a gyümölcsös kertben

Gazdabolt 2018. dec. 25.

Az idei évvégi, szokatlan meleg a kertészkedő családfőknek egyfajta menekülésre is lehetőséget biztosít az időnként hosszúra nyúló ünneplésből. Azért nem ajánlott nagy lélegzetű munkára vállalkozni, hiszen ilyenkor első a család, de a gyümölcsfák körüli rövid toporgás jót tesz embernek.

Toporgás a gyümölcsös kertben

Rendkívül jót tesznek a növénnyel, ha egy gyökérkefével, csak úgy szárazon átsikálják a törzset. Ilyenkor a kártevők által a kéreg repedéseibe rejtett petéket, tojásokat lehet eltávolítani. A vakarás nem nyújt teljes védelmet, de az is biztos, hogy ritkítja a tavasszal éhes népséget.

Kis nyújtózás sem árt, hogy a szüretkor fán marad, ilyenkorra már múmiává aszott gyümölcsöket is eltávolítják. Ezek a múmiák rendszerint ketyegő fertőző bombák, ezért a legjobb, ha a tűzre kerülnek.

A metszőollókat ilyenkor csak ott érdemes elővenni, ahol sok a gyümölcsfa. Az almatermésűek rokonságát, az almát, körtét, birset és naspolyát télen, nyugalmi állapotban, akár most is lehet metszeni. A szőlőmetszésnek is most van itt az ideje. A csonthéjasoknál már nem ilyen egyszerű az időzítés. A cseresznye, kajszi, mandula, meggy, őszibarack és a szilva metszése télen tilos. Ezeket a fajokat tavasszal, virágzás előtt, illetve szüret után lehet metszeni. A tavaszi metszést március közepe előtt nem szabad elkezdeni, a nyár végit szeptember 10-ig be kell fejezni, különben fertőzhetnek a fák lassú haláláért felelős kórokozók. A bogyósokat általában ősszel, a fagyok beállta előtt kell metszeni, és az eltávolított részeket ajánlott minél gyorsabban elégetni.

Kertészek, biológusok régi vitája, hogy érdemes e természetes vagy mesterséges anyagokat használni. Sokan különböző pempőket, viaszos balzsamokat, festékeket kennek, hogy segítsék a sebek gyógyulását. Mások úgy vélik, hogy a növényi sejt és a szövet maga képes védekezni és a „kenetek” feleslegesek, ráadásul rajtuk és környékükön megtelepedhetnek a káros gombák, baktériumok.

Az mindenesetre biztos, hogy jobb akkor metszeni, amikor a növény aktív és a sejt gyarapodásával, maga fejleszt védő szövetet. Ezért, ha már most metszeni akarnak, akkor legjobb, ha csak az elszáradt, elhalt vagy letört ágakat csonkjaira korlátozzák vágási kedvüket.