Tökvilág

Tökvilág

Gazdabolt 2014. máj. 23.

Az ősszel szép tököt most kell vetni

Novemberben a sokkoló formájú és színű tökökért brutális árat kérnek a kereskedők ezért, akinek helye van, próbálkozhat termesztésével. Egyre több helyen helyezik teraszokra, ajtók elé a nagy narancsszín sütőtököt, máshol a díszes turbántököt kosarakba rakják. Az őszi tökdísz már Magyarországon is divatba jött, sokan nem is tudják, hogy angolszász hagyományt követve került a narancsszín tök lakásainkba, ajtaink elé. Ettől függetlenül a tökfélék termése rendkívül népszerű dísz, használati tárgy valamennyi kontinensen. Nem is csoda, hiszen e növénycsalád terméseit hihetetlen forma- és színgazdagság jellemzi.

A tökféléket az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növények közé lehet sorolni. A sütőtök ételcsemege, a takarmánytök állatoknak való. A Kínából származó lopótök sokáig volt a borászkodók segítsége. Ma már inkább csak díszül szolgál. Lopótökből készült furulya is. Latin-Amerikából indult világhódító útjára a rumbatök, amely kivájt és kaviccsal töltött kiszárított lopótök.

Magyarország ma már tekintélyes dísztökexportőrnek számít. A töktermesztők Németországba, Nagy-Britanniába, Hollandiába viszik a tetszetős kabakokat. Itthon esetenként elég körülményesen lehet hozzájutni. Érdekes az is, hogy a szomszédos Ausztriában kilóként 25–40 centért (65–110 forint) árusítják, míg itthon ennek három-négyszeresét is elkérik. Ezért érdemes a díszkertben a jövő szezonban egy-két tökmag helyét megkeresni.

A tökfélék melegigényes növények, magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten csíráznak. A földjükre nem igényesek, de sok tápanyagra és helyre van szükségük, hogy terebélyes zöld felületüket kialakíthassák a hatalmas mennyiségű és tömegű termés felneveléséhez. A kiskertben a legalkalmasabb tökhely a komposzthalom teteje. Így nemcsak termés lesz, de a halom árnyékot is kap, hogy érjen az „anyag”. A tök híresen sok vizet igényel, egy kiló szárazanyag előállításához 800 literre is szüksége van, amit messze elnyúló gyökereivel szokott összegyűjteni.