Tetvek az örökzöldeken

Tetvek az örökzöldeken

Pap Edina 2023. márc. 6.

Az évről-évre ismétlődő szárazság, még inkább a száraz levegő, a pára hiánya egyre kedvezőtlenebb körülményeket teremt a nálunk nem őshonos életfák (tuják) és szinte valamennyi tű- és pikkelylevelű örökzöld számára. A legyengült növények pedig a szúró-szívó kártevők károsításának könnyű prédájává válnak. Közöttük újabb károsítók sokasága is megjelenik.

Kertjeink kedvelt tű- és pikkelylevelű örökzöld növényeit gally-, tű- és hajtástetvek, pajzstetvek (teknős, pajzsos), gyapjastetvek és gubacstetvek károsíthatják. Igen fajgazdag nemzetségek, ám ez ne rémítsen meg senkit, hiszen az ellenük való védekezés nagyon hasonló.

Tél végén, a növények tavaszi „ébredése” idején az olajos készítmények hatásában bízhatunk. A Vektafid A 83 % paraffinolajat tartalmaz. Ökológiai védekezésben is alkalmazható, vegetációban is hatásos. A permetezést 10 oC fok feletti hőmérsékleten, bő permetlével, lemosás szerűen kell elvégezni. A Vektafid A, bár kontakt készítmény, a szívogató kártevők testfelületét beborítja és megakadályozza légzésüket. Tapadásfokozó alkalmazására nincs szükség, mert az olaj tapadása kiváló. Erős fertőzés idején a kezelést 10-14 napon belül célszerű megismételni.

A Vektafid A-t a vegetáció különböző fázisaiban is kipermetezhetjük az előírt dózisban. A későbbiekben sokkal bonyolultabb a védekezés megtervezése, mivel annak időpontját a lárvakelés idejére kell időzíteni. Amikor a lárvák előjönnek a védelmükre szolgáló pajzsok, viaszos takarók alól, könnyebben találkozhatnak a növényvédő szerrel. A lárvarajzás ideje egyszerűen meghatározható sárga ragadós lap alkalmazásával. A csapdát a kártevővel (pajzsokkal, gyapjúszerű telepekkel) sűrűn berakott részek közvetlen közelébe kell elhelyezni. Jól nyomon követhető ez az időszak nagyító segítségével.

Az örökzöldeket károsító tetvek általában soknemzedékesek. Jelenlétükre ürülékük, a mézharmat és erre a mézszerűen ragacsos anyagra rövid időn belül rátelepedő fekete színű korompenész gomba hívja fel a figyelmet.. 

A kártevők elleni rovarölő szerek választásakor arra is gondolni kell, hogy a méhek is szívesen látogatják a mézharmatot. Mézet is készítenek belőle, amit „mézharmat méz” vagy „erdei méz” néven forgalmaznak a méhészek. Célszerű ezért méhkímélő technológiát alkalmazni. Fontos a víz- és madárvédelem is.

A permetezést április végére, május elejére időzítsük, majd 2 héten belül ismételjük meg. A fentiek figyelembe vételével erre az időszakra a Mospilan 20 SG felszívódó rovarölő szer alkalmazását javaslom. A Mospilan idegméreg, felhasználása során a kártevő fokozott ingerületi állapotba kerül, majd elpusztul. A permetlébe keverjünk tapadásfokozót.

A szívó kártevők gyérítése nagyon fontos, mert tömeges jelenlétükkel megakadályozzák a fás részek légzését, ugyanakkor dekoratív megjelenésük és élettartamuk is csökken.

A különböző tetveket a törzsről finom kefével távolítsuk el.

Dr. Varga Mária
növényorvos, szaktanácsadó