Terjed a puszpángvész

Terjed a puszpángvész

Gazdabolt 2014. febr. 7.

Télen is figyelni kell a buxusokat

Érdemes alaposan körbejárni a puszpáng sövényeket, mert egyre több helyen látni, hogy betegeskednek, időnként egy-egy bokorka lemarad a többiektől vagy ki is pusztul. Tavasszal érdemes a hiányt pótolni, hogy az ifjú növény mihamarabb behozza termetesebb társait. A buxus vagy másik nevén puszpáng sok kert, alacsonyabb, magasabb sövénye. Az aprólevelű, örökzöld növény tulajdonképpen igénytelen, de sajnos néhány betegség végzetes csapást képes akár idősebb állományokra mérni. Általában a nyár végén, de ilyentájt a tél derekán is szembesülhetünk a bajjal, hogy egy-egy sövénytag a legnagyobb gondosság, trágyázás, öntözés, nyírás ellenére kidől.

A puszpángelhalásért egy Cylindrocladium buxicola nevű levél és ágelhalást okozó gombabetegség a felelős. Ha elhatalmasodott, olyan hatása van, mintha leforrázták volna a növényt. Az előbb színeződő levelei gyorsan csontra száradnak. Leggyakrabban azokban a kertekben fordul elő ez a betegség, ahol esőztető öntözéssel pótolják a nedvességet, mert így puszpángot pusztító gomba nagyon jó érzi magát a párás sűrű sövényben. Ahol nem tudnak változtatni az öntözésen ott a puszpángokat is fel kell venni a rendszeresen permetezendő növények közé.

Egész nyáron folyamatos rezes permetezéssel lehet védekezni, de, ha már beütött a krach, akkor a növény esetleges regenerációját segíti, ha minél előbb alaposan visszavágják és az eltávolított száraz részéket elégetik. Ha nem hajt ki, akkor új puszpángot kell ültetni. A tapasztalatok szerint a Kínai puszpáng (B. microphylla) egyes változatai ellenállóbbak a betegséggel szemben.

A nehezen gyógyítható betegsége miatt kár lenne a puszpángról lemondani, hiszen sok fajának, rengeteg változata igazán talán pótolhatatlan díszítője a lakóházaknak, nyaralóknak sőt a síroknak is.

Elterjedtebb puszpáng változatok: Buxus sempervirens 'Suffruticosa' - Az egy méter magas nyírott vagy nyíratlan szegélysövénynek való növény nagyon lassan nő. Buxus sempervirens ’Angustifolia’ - Tömött bokrú cserje, nagy lándzsás levelei gyakran egy síkban állnak. Buxus sempervirens ’var. Arborescens’ - Az alapfajnál nagyobbra nő, többnyire nagy bokor vagy kis fa. Magas sövényt lehet belőle nevelni. Buxus sempervirens ’Argenteovariegata’ - Fehértarka levelű változata az alapfajnak, de az alapfajnál kisebb termetű bokor. Buxus sempervirens ’Aureovariegata’ - Az alapfaj sárgatarka levelű kis bokor változata. Árnyékos vagy félárnyékos helyen igazán szépek a levelei. Buxus harlandii - A hongkongi puszpáng néven ismert alacsony cserje levelei sötétzöldek és a közönséges puspángnál keskenyebbek. Buxus microphylla ’Curly Locks’ - Igazi különlegesség, hiszen ágai csavarodnak.