Terjed a körterozsda

Terjed a körterozsda

Gazdabolt 2014. ápr. 7.

korterozsda1.jpg

A körterozsda tavaszi spermogóniumokkal

A díszkertekben egyre több helyen telepítenek örökzöldeket, tujákat és borókafajokat is. A legtöbb boróka (Juniperus) faj azonban gazdanövénye ennek a gombának.

Fő gazda a boróka

A betegség régóta ismert hazánkban, de korábban nem bírt különösebb jelentőséggel, mert egyik gazdanövénye, a nehézszagú boróka (Juniperus sabina) őshonos ugyan nálunk, de nem elterjedt növény Magyarországon. A kórokozó valamennyi spóraalakjának - ennél négy alak jellemző - kifejlődéséhez a körte és a boróka gazdanövényekre is szüksége van. Az utóbbi 10-15 évben a kertkultúra fejlődésével számos, korábban nem ismert borókát telepítettek a kertekbe, kedvelt növénnyé váltak, viszont kedvezőtlenül hatottak a betegség elterjedésére. A Juniperus chinensis, J. communis, J. horizontalis, J. squamata, J. virginiana fajok és fajták közül több fogékony a rozsdagombára.

Tünetek

kor_ec.JPG
Körterozsda ecidiumok a levél fonákán
A körtefákon, elsősorban annak levéllemezén, de néha a levélnyélen vagy a hajtáson is kifejlődhetnek tünetek. A leveleken kezdetben 4-5 mm-es, sárga, ovális alakú foltok jelennek meg. Ezek foktozatosan nagyobbodnak, a sárga foltok megvastagodnak, rajtuk izzadmány cseppek képződnek, és a levél színén kialakulnak az apró, sötétbarna, feketés képletek(spergmogóniumok), amelyek kissé kiemelkedő pontok formájában észlelhetők. Ennek a tünetsornak a kialakulása 1-2 hónapig is eltart. A foltok sárga színe narancsvörösre változik, később megbarnul, és a foltok fonáki oldalán kiemelkedő, vékony, sajátságos alakú gombaképletek fejlődnek: a gomba ecidiumai. Az ecidiumok a levélnyél és hajtások megvastagodását idézik elő.
A borókákat a kiszóródó ecidiospórák fertőzik meg. A hajtások megvastagodását és azokon kifejlődő sárgás, narancsvörös színű néhány milliméter nagyságú, lágy, kiemelkedő, úgynevezett teleutocsapok kialakulását figyelhetjük meg. A fertőzött vesszők évről évre vastagodnak, ezen a helyen a kéreg felrepedezik, és a többéves fertőzött vessző elhal.

Kórokozó
A körterozsda kórokozója a Gymnosporangium sabinae gomba, amely két gazdanövényt igényel spóráinak kifejlődéséhez: a köztes gazdája a körte (Pyrus communis), a főgazdái pedig a boróka fajok (Juniperus sp.).

Telelés, fertőzés
A rozsdagomba a borókák fertőzött, orsószerűen megvastagodott vesszőiben m

korterozsda2.jpg

Körterozsda teleutocsapjai áprilisban fejlődnek ki a borókán

icéliummal telel át. Tavasszal, áprilisban fejlődnek ki a sárga színű teleutocsapok, teleutospórák, azokon pedig a bazídiumok. A bazidiospórák légmozgással jutnak a körtefa levelére, megfertőzik azt, majd hamarosan megjelennek a sárga foltok, azokban pedig a tavaszi spermogóniumok. A gomba kifejlődése két kölünböző növényhez kötött, a fertőzés feltétele a két növény közelsége is: az irodalom szerint 100 méteres távolságból a gombaspórák elérik a fogékony gazdanövényeket, és képesek megfertőzni azokat.

Megelőzés
• Saját kertünkbe csak olyan boróka fajt illetve fajtát telepítsünk, amelyik nem fogékony a körterozsdára. Ezt érdemes a szakirodalomban előzetesen ellenőrízni. Ha a kertrendezést kertész végzi, konzultálja meg a kérdést a szakemberrel.
• Ha olyan körtefákon jelent meg a betegség, amelyeken korábban nem észeleltük, és a szomszédoknál borókákat ültettek, érdemes megtudni a boróka faj, fajta nevét, és a borókákon áprilisban sűrűn ellenőrizni a teleutocsapok megjelenését. A fertőzött ágakat le kell metszeni, eltávolítani, megsemmisíteni.

Kémiai védelem
A körtefák levelein már májusban megjelenhetnek az első tünetek, tehát a bazidióspórák fertőzése április második felében, a körtefa leveleinek kilakulását követően megtörténhet. Ehhez különösen kedvező a tartósan esős időjárás. A kémiai védekezést május végéig kell folytatni. A körte ventúriás varasodása ellen ható fungicidek közül a következők hatnak a körterozsda ellen is:
- Kontakt szerek: klórtalonil (Bravo), mankoceb (Dithane, Penncozeb,Vondozeb stb.).
- Felszívódó szerek: difenokonazol (Score), tebukonazol (Folicur 25 WG).
Ismerünk egyéb, a rozsdagombák ellen ható fungicideket is, de azok felhasználása körte ültetvényben nem minden esetben engedélyezett. Az egyes növényvédő szerek felhasználására vonatkozó részletes leírást azok csomagolásán olvashatjuk, illetve a szerek engedélyokirata tartalmazza.

Dr. Némethy Zsuzsanna
egyetemi adjunktus