Télikabát a szőlőrügyeken

Télikabát a szőlőrügyeken

Gazdabolt 2014. jan. 30.

A jó karban lévő szőlőnek meg sem kottyan a szélsőséges januári hőingadozás

A Kárpát-medencében nem szokatlan, hogy januárban mínusz 20 fok közelébe szálljon a hőmérő higanyszála, az idei téli hő menet mégis eltér a sok éves átlagtól, hiszen karácsonytól egészen mostanáig inkább a kora tavaszt érezhettünk. Most még csak a találgatás folyik, mit okozhat ez meleg/fagy a kertben? A megbolondult dísznövények szempontjából sem mellékes, hogy miként reagálnak a fagyra, de fontosabbak a haszonnövények válaszai: lesz-e virág tavasszal, s ha lesz, akkor termékenyül-e és ez vajon eljut-e a teljes érésig megmarad-e?

Talán a szőlészek lehetnek a legnyugodtabbak, hiszen klímánkon a szőlő a későn ébredők közé tartozik. Biztos nem véletlen, hogy a szőlőrügy úgy alakult, hogy a hideggel szemben védve legyen. Mint réteges téli öltözék, úgy védi a rügygyapot és a pikkelylevelek a hajtás- és fürtkezdeményeket. Ettől rügyek mégis sérülhetnek, és a legsúlyosabb esetben elhalnak.

Akit mélyebben érdekelnek a növények, így a szőlőtőke fagyérzékenységét befolyásoló tényezők, jó, ha tudja, hogy ez a sejtek anyagkoncentrációjával függ össze. Fontos, hogy a hajtást, termést hordozó rügyek egészséges, ép részeken legyenek. A súlyos hidegstressz túlélését segíti a sejtnedv kálium- és foszfortartalma, viszont csökkenti a védekező készséget a magas nitrogén koncentráció, továbbá a vesszők gombás fertőzöttsége.

A jövőre nézve viszont érdemes felkészülni arra, hogy lesznek hasonló telek, ezért is fontos a haszonnövények, így szőlőfajták, hibridek kiválasztásakor, azok fagytűrő képessége. Szerencsére a magyar szőlőnemesítők jóval megelőzték a klímaváltás korát és egyebek mellett a fagyos időt jobban bíró fajták egész sorát állították elő. Ezért, aki olyan oltványt szeretne vásárolni, amelyik a keményebb téli napok sem okoz fejfájást, jó, ha a kísérőcímkén, a fajta, hibrid előállítója rubrikában például Csizmazia Darab József, Kriszten György, Füri József, Tamássy István, Koleda István, Hajdú Edit nevét találja. A nevükkel fémjelzett oltványok ősei között már nem csak az európai szőlők szerepeltek, hanem amerikaiak és a kemény, akár mínusz 30-35 fokot is tűrő ázsiaiak.

Ilyenek a Bianca, Borostyán, Cserszegi fűszeres, Csépi muskotály, Generosa, Kunleány, Viktória gyöngye ma már államilag minősített szőlőfajták, szőlőnemesítőink eredményes munkáját dicsérik.