Téli vetemény

Téli vetemény

Gazdabolt 2015. nov. 27.

Miért legyen télen üres a veteményes? Téli zöldségek valók ide, pontosabban olyan hidegtűrő fajok, amelyeket nem roncsol ronggyá a fagy. Általában az ősz vége felé a kertész kiüríti a veteményeskertjét, hordókba, ládákba, polcokra, a pincébe, padlásra kerül a sok finomság, hogy egész télen friss maradjon. A legjobb tárolás, ha a helyén a földben marad.

Pedig nem kellene mindent felszedni, mert sok faj egy darabig megmarad a kertben. Így biztosan számolni lehet a hidegtűrő salátákkal, káposztafélékkel, póréhagymával, karfiollal, kelbimbóval, téli spenóttal. De téli friss zöldségnek számítanak az olyan raktározottak, mint a cékla, cikória, pasztinák, sütőtök, fekete retek, zellergumó.

Téli vetemény

Persze a téli termesztéshez elő kell készülni. A téli spenótnak a kert legfényesebb helyére kell kerülni, ezekben a hónapokban ugyanis kevés a fény, ez jobban hiányzik a már megerősödött spenótnak, mint meleg. Melegigényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Magjai 6-7 fokon kezdenek csírázni, de optimális csírázási hőmérsékletük 18-20 fok. Közepesen fagyérzékeny, és a 8-10  fokos fagyokat a tövek még hó nélkül is jól átvészelik, az ennél hidegebbet azonban csak hótakaró alatt viselik el. Száraz, kemény telek gyakran okoznak fagykárt az állományban.

Az erősödésnél maradva, azzal kell számolni, hogy a melegebb időben is három hét kell, míg a magból apró növényke lesz, és az első levélszedésig . A spenótmagok ültetéstől a spenót első szüreteléséig körülbelül nyolc hét fog eltelni. Ha rendszeresen és óvatosan vágják vissza nem sokkal a talaj felett a spenótleveleket, többször is lehet szedni. A régi spenótszedők tudják, hogy a növény szívét, a középen lévő kis hajtáskezdeményeket nem szabad kivágni, különben leáll a további leveledzés. Általános gyakorlat, hogy egy-egy tőről négyszer szabad spenótot szedni. Ha viszont már virágot hoz, ami nem szokott télen megtörténni, akkor utána már nem szabad szedni.

A mostanában egyre divatosabb gumós édesköménnyel is érdemes próbálkozni. A salátafélék között a fejes- , fodroslevelű -,és a tépősaláta is sokáig bírja szabadban.