Tavaszi növényültetés Alcosorb 400 talajkondicionálóval

Tavaszi növényültetés Alcosorb 400 talajkondicionálóval

Gazdabolt 2014. szept. 8.

hidrogel.jpgA víz minden növény számára nélkülözhetetlen. A termesztők a tudományos kutatásoknak köszönhetően számos eszközzel rendelkeznek, amellyel befolyásolni tudják a növények fejlődését, szaporodását, és védekeznek a növényi betegségek, kártevők ellen. Az öntözésen kívül azonban sokáig nem állt rendelkezésre olyan technológia, amellyel lehetőség lett volna a víz hiányának pótlására, a kiszáradás megakadályozására, továbbá a rendelkezésre álló nedvességgel való gazdálkodásra. Az Alcosorb 400 talajkondicionáló segítségével lehetővé válik a víz adagolása, szabályozása. Alkalmazásával szélsőséges körülmények között is biztosítani lehet a növények számára nélkülözhetetlen vizet. A talajban lévő víz szabályozásával az Alcosorb 400 a növényekre jutó minden csepp vizet hasznosíthatóvá teszi.

Mi az Alcosorb 400?

Az Alcosorb 400 mesterséges vízmegkötő anyag, amely száraz állapotban fehér színű mikrogranulátum, amely nedvességgel érintkezve megduzzad, és nagy mennyiségű vizet képes a hidrát burkában megkötni. Ekkor az Alcosorb 400 gélszerű anyaggá alakul át, amely akadály nélkül képes a szükséges helyen és időpontban a növényi sejtnek adagolni a nedvességet. A gél sűrűsége a hozzáadott víz mennyiségétől függ. A gél fázis nemcsak a víz, hanem a tápanyagok, a növényvédő szer molekulák, ionok adagolására is képes. Kiszáradva ismét mikrogranulátummá alakul át. A nedvesség hatására végbemenő granulátum-gél átmenet reverzibilis folyamat, a készítmény élettartama alatt korlátlan számban képes megismételni. Ez az élettartama a talaj mikrobiológiai aktivitásától függően 2-3 év. Ezután az idő után a talajkondicionáló jó minőségű humusszá alakul át, és semmilyen szermaradvány nem marad vissza belőle. Ezen az alapelven működő készítményekkel az elmúlt években már találkozhattunk, de a széles körben való elterjedésüket a nem egyértelmű vízleadásuk és rendkívül magas áruk korlátozta. A korszerű készítmények esetében – ilyen az Alcosorb 400 is – a hidrátburokban lévő víz leadása a sejtmembránnak akadály nélkülivé vált. A termelés felfutásával a termék ára tizedére csökkent, így a hobbi felhasználókon kívül az árutermelő kertészek számára is kifizetődő az alkalmazása.

Az Alcosorb 400 előnyei

1. Lényegesen csökkenti a talajban vagy a termesztő közegben a víz elszivárgását (homokos talajon a csapadék vagy a kijuttatott víz több mint 70 %-a elvész), ezáltal megakadályozza a közeg kiszáradást, javítja a talaj vízháztartását, csökkenti a növények számára rendelkezésre álló víz mennyiségének káros ingadozását.

2. Mérsékli a telepítés, átültetés, extenzív-intenzív átmenet esetén fellépő sokkhatásokat.

3. Az Alcosorb 400 nedvesség hatására, illetve hiányára történő kitágulása és összehúzódása jól levegőző, porózus talajszerkezetet alakít ki, amely jelentős mértékben segíti az intenzív gyökérfejlődést.

4. A víz elszivárgásának csökkenése miatt a tápanyagok kimosódása is kisebb, ezáltal egyrészről kevesebb tápanyag kijuttatásával is biztosítható ugyanazon növényi fejlődés, másrészről a műtrágya kimosódás csökkenése, illetve megszűnése miatt a környezet sóterhelése is csökken (intenzív technológiák). Az alkalmazásra kerülő talajpeszticidek kimosódása is kisebb, ezáltal egy hosszabb hatástartam biztosítható.

5. Egyes alkalmazási módszerek segítségével létrehozhatók olyan körülmények, hogy a hasznos növényi populáció életfeltételei lényegesen jobbak a károséval szemben (pl. a gyökér gélbemártása esetén a telepített csemete lényeges több vízzel és nedvességgel rendelkezik mint a gyomnövény és ezáltal csökken a gyomkompetíció).

Az Alcosorb 400 felhasználása

Az Alcosorb 400 felhasználási módját a növényi kultúra, a termesztési technológia, a helyszínen alkalmazható manipulációs lehetőség és a gazdaságosság határozza meg. A követező alkalmazási technikákat javasoljuk:

1. Termesztő közegek vízháztartásának javítására. A vízháztartás javítására a talajkondicionáló 4 g/dm3 adagban, száraz, illetve gél állapotban a termesztő közeghez keverve alkalmazható. A száraz állapotban történő bekeverés után a növények ültetése előtt víz hozzáadásával kell a készítményt megduzzasztani. A nedves gél formában történő alkalmazásnál 1 kg, illetve 1 g készítményt kell 100-400 l, illetve 1-4 dl vízben elkeverni, majd egy órás duzzadás után 1/8-ad arányban a termesztő közegbe keverni. Az így készített fokozott víztartó-képességű közeg konténerezéshez, cserepezéshez, tenyészedényekhez, szivarpalántás termesztéshez, dugványozáshoz egyaránt használható. Ezt az alkalmazási technikát elsősorban intenzív termesztési körülmények között javasoljuk, ahol lehetőség van a közegekkel való manipulálásra, bekeverésre. A módszer technológia eredményének számszerűsítése nehéz, de néhány hozzávetőleges adat elmondható: pl. az öntözések közötti idő a növény különösebb károsodása nélkül 3-5-szörösére növelhető, tehát pl. a hétvégi öntözési műszak elhagyható. Intenzív termesztési körülmények között tőzeges rendszerben 50-60 % vízmennyiséggel a hagyományos módszerrel azonos növényi fejlődés érhető el. A kimosódás csökkenése miatt a műtrágya felhasználás 20 %-kal csökkenthető.
További alkalmazható technika - pl. magvetés esetében - amikor a talajon felső néhány cm-es rétegében van szükség a készítményre, hogy az Alcosorb 400-at a felületre történő kiszórás után néhány centiméter mélységbe bedolgozzuk a közegbe. Ez végezhető rotációs kapával és gereblyével is. Ez a módszer alkalmazható például gyeptelepítés, füvesítés esetében is.

2.A talajkondicionáló közvetlen adagolása. Ebben az alkalmazási módban egy gél réteg (gélpárna, géldugó), vagy gélburok segítségével adagoljuk, biztosítjuk a nedvességet és a tápanyagokat. Ezen réteg kialakítása történhet a már megduzzasztott gél bevitelével, vagy száraz granulátum adagolását követő alapos beöntözéssel történő megduzzasztással.
A géldugós, vagy gélpárnás alkalmazás során gélréteget, gélpárnát alakítunk ki. A gyökérzónában. Ez történhet pl. konténerezésnél, amikor nincs lehetőségünk a készítmény termesztőközegbe való bekeverésére. Ekkor a konténer kb. 1/5-ét feltöltjük földdel, erre a konténer térfogatának 1/5-öd részének megfelelő duzzasztott gélt töltünk, belehelyezzük a növényt, majd feltöltjük a közeggel. A gélpárna-módszert alkalmazhatjuk fa, sövény telepítésénél és átültetésénél is. Ekkor az ültető gödör aljába kb. 1/8 térfogatrészben gélt adagolunk, beleállítjuk a csemetét, esetleg tápanyagot (szerves trágya, lassú hatású műtrágya, komposzt) adagolunk, majd feltöltjük földdel.
A gélpárnát kialakíthatjuk a száraz Alcosorb 400 granulátum adagolásával is. Ekkor, a gödör és a növény méretétől függően kalibrált edénnyel 2-20 g száraz Alcosorb 400-at szórunk az ültető gödör aljába, majd az ültetést a szokásos módon végezzük, amit egy alapos beöntözéssel fejezünk be, hogy megduzzasszuk a talajkondicionálót.

3.Gélbe mártás. Könnyű, egyszerű és rendkívül gazdaságos technika a gélbe mártás. Ezt a módszert szabad gyökerű fás növények ültetésénél, vagy szállításánál alkalmazhatjuk. A gyökereken megtapadó gélrészecskék (gélburok) védi a szabadon álló gyökereket, valamint csökkenti a szállítások és telepítéskor jelentkező sokkhatást. Ezzel a módszerrel a telepített csemete gyökérzónájában a fejlődés első néhány, kritikus évében több nedvesség tartható meg, mint a környező gyomok közelében, ezért a gyomkompetíció is csökkenthető.

4.Gélinjektálás. A korábban telepített és kritikus vízhiányban szenvedő fák esetében alkalmazható módszer a gélinjektálás. A talajkondicionáló előkészítése során a víz adagolásával szivattyúzható állagú gélt készítünk, majd ezt valamely injektáló adapterrel ellátott szivattyúval juttatjuk a gyökérzónába.

Gazdaságosság

A talajkondicionáló készítmény még az elmúlt évek jelentős árcsökkenésével sem olcsó dolog. Köztudott, hogy a termelő még legkisebb költségvonzatú készítményt is csak akkor alkalmazza, ha a várható haszon lényegesen meghaladja a befektetést. Az Alcosorb 400 használata befektetés jellegű technológia, mivel a megvásárlás után több éven át fejti ki hatását, és "fizeti vissza" a befektetett összeget azáltal, hogy növeli a termesztés biztonságát, és egyéb költségeket (víz, műtrágya, öntözési órabér, stb) takarít meg. Használatakor olyan technikákat érdemes alkalmazni, amelyek során a készítmény csak oda jut, ahol a víz felhasználásra kerül (pl. gélbemártás, gélpárna, géldugó). Általánosságban elmondhatjuk, hogy a talajkondicionálás az összes költségek 1-4 százalékát teszi ki.

Dr. Gerse János