Talajvizsgálat a termesztés alapja

Talajvizsgálat a termesztés alapja

Gazdabolt 2015. febr. 9.
talajvizsg.jpg

A talajnak számos tulajdonságát megállapíthatjuk a helyszínen, szemrevételezéssel, vagy kézi eszközökkel. Kémhatásának (pH-érték) és sótartalmának (EC-érték) megállapításához könnyen kezelhető kézi mérőműszerek állnak a kertészek rendelkezésére.

Házi módszerek

A talaj mésztartalmáról háztartási eset segítségével kaphatunk képet: egy diónyi talajdarabot porcelántányérra teszünk, és ecetet cseppentünk rá. Ha erősen pezseg, akkor sok benne a kalcium-karbonát, ha kevésbé, akkor kevés. Érdemes megfigyelni a vadon növő gyomnövényeket is. A lósóska mészben szegény talajon terem jól, a kamilla a sziket, a mezei zsurló pedig a magas talajvizet jelzi.

Mintavétel

Pontos értékeket a laboratóriumi vizsgálatok adnak a talaj állapotáról. Erre a célra a terület több pontjáról mintát kell venni. A mintavétel szőlő és gyümölcs esetében három mélységből, 0-20, 20-40 és 40-60 centiméterről történjen. A terület több pontjáról származó, különböző mélységekből vett minták együttesen 1-1 kilogrammot adjanak ki. A különböző mélységekről vett talajmintákat külön-külön tegyünk nejlonzacskóba, és címkézzünk fel. A cédulán szerepeljen a név, a mintavétel helye és mélysége. Zöldségnövények, valamint virágok ültetését megelőzően elegendő a talaj 0-20 és 20-40 centiméter mély szelvényéből mintát venni.

Laboratóriumok

A talajvizsgálatot a megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi állomások, valamint agrároktatási intézmények laboratóriumai, illetve magánlaboratóriumok végeznek. Műtrágyát forgalmazó cégek termékük mellé talaj- és vízminőség vizsgálati szolgáltatást is nyújtanak. A laboratóriumok általában 14 tulajdonságjegyet vizsgálnak, köztük a kötöttséget, humusztartalmat, kémhatást, összes sótartalmat, valamint a mikro- és makroelemek mennyiségét.

Gyakoriság

A mintavételt 3-5 évente célszerű újból elvégezni, és a kapott adatok alapján kidolgozni az esetleges talajjavítást, valamint a műtrágyázási, tápoldatozási receptúrát. Árutermelő kertészeknek az öntözővíz minőségének vizsgálatát is célszerű elvégeztetni.

Pap Edina


Kapcsolódó cikkek:
A vízvizsgálat jelentősége
A kémhatás jelentősége a tápoldatozásban