Talajtakaró fóliák zöldség, gyümölcs termesztéshez.

Talajtakaró fóliák zöldség, gyümölcs termesztéshez.

Gazdabolt 2013. ápr. 2.

A jól előkészített, tápanyag dús talajon jól fejlődnek növényeink, de a gyomok is. Ezek a nem túl közkedvelt kapáláson kívül vegyszerekkel is irthatók, de létezik egy vegyszermentes és energiatakarékos megoldás is: ez a talajtakarás. Ez persze nem újdonság, az eper esetében már nagyon régen alkalmazzák erre a célra a szalmát, ami nem rossz megoldás, de ma már szerencsére van korszerűbb, és egyszerűbb megoldás is. Ez nem más, mint a Terrapro nevezetű eperfólia, ami a szalmához hasonlóan meggátolja a gyomok szaporodását, mivel a gyomok a fény hiányának köszönhetően nem csíráznak ki. Tisztán tartja a növényt, ami nagyon fontos, hiszen az eper nagyon nehezen tisztítható, és az eső könnyen felveri rá a sarat. Illetve van egy plusz tulajdonsága is a szalmával szemben, ami fekete színének köszönhető, ez pedig nem más, mint, hogy vonzza a napsugarakat, ezzel is elősegítve az érési folyamatot. Ezen kívül vízmegtartó tulajdonságáról sem szabad megfeledkezni, mivel gátolja a víz elpárolgását, így kevesebbet kell öntözni. Amit még a Terraproról  fontos tudni: egy speciálisan erre a célra kifejlesztett fólia, ami a fenti előnyök mellett, a  perforációnak köszönhetően átengedi az esővizet, és meggátolja, hogy a talaj befülledjen. 1,4 x 10 m-es kiszerelésben kapható.

[caption id="attachment_1085" align="alignleft" width="196"] Terrapro eperfólia[/caption]

[caption id="attachment_1087" align="alignright" width="300"] Az eperfólia egyik tulajdonsága, a gyomgátló hatás.[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[caption id="attachment_1097" align="alignleft" width="300"] Terrafilm[/caption]

Ehhez a termékhez nagyon hasonló a Terrafilm, aminek például különböző saláták telepítésénél vesszük nagy hasznát, de alkalmazható még paprika, tojásgyümölcs és egyéb zöldségek termesztésénél is. Ez kétféle kiszerelésben kapható, 1,4 x 5 m-es, és 1,4 x 10 m-es változat létezik belőle. A fóliák szélessége megegyezik az ágyás szélességével, tehát nem nehezíti a növény gondozását, illetve a telepítésnél célszerű a fólia széleit talajtakarással, vagy egyéb segédeszközzel rögzíteni, hogy a szél ne tudja felkapni.Pozitív tulajdonságai a Terrapróval megegyezőek.

[caption id="attachment_1098" align="alignleft" width="308"] Terrafilm Bio[/caption]

 

A harmadik hasonló termékünk, amit mindenképpen meg szeretnék említeni a  Terrafilm Bio. Mint a nevében is benne van ez egy környezetbarát termék, ami  szerencsére egyre inkább elterjedőben van. Miután „ ellátta a feladatát „ 100 %-ban lebomlik! Ez a környezettudatosság szempontjából, Földünk védelme érdekében, egyáltalán nem elhanyagolható tényező! Emellett persze az előző két termék összes tulajdonságával rendelkezik. A Terrafilmmel megegyező kiszerelésekben forgalmazzuk. A fent felsorolt előnyöknek köszönhetően, ha a  talajtakarás technológiáját megfelelően alkalmazzuk, korábbi, nagyobb mennyiségű, és jobb minőségű termést takaríthatunk be!

 

 

 

 

A szerző további elérhetőségei:

Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal:
Kreatív Kert – Kreatív Otthon blog

Intermas E. E. Kft. facebook oldal:
https://www.facebook.com/intermaskft