Talajtakarás télen

Talajtakarás télen

Gazdabolt 2014. nov. 3.

Télen nem is annyira a talaj átfagyása a legveszélyesebb a növények számára, hanem a fagyos éjszakák és napsütéses nappalok közti talajhőmérséklet-ingadozás. A sötét színű talaj a napfény hatására könnyen felmelegszik, éjjel viszont hirtelen lehűl. A hirtelen és nagyfokú hőingásból adódó tágulás és összehúzódás megszaggatja a növények gyökereit, amik tavasszal nem tudnak majd működni.

Ne siessük el!
A téli talajtakaró anyag kijuttatását nem szabad elsietni. A nyári takaróanyagot még a talaj átfagyása előtt forgassuk a talajba. Ez javítja a talaj szerkezetét, tápanyagot pótol és kedvező hatással van a talajlakó élőlények számára. A téli mulcsozó anyag kijuttatásával várjuk meg az első komolyabb, mínusz 10-15 oC-os éjszakai fagyokat, hogy a növények a hideg hatására nyugalmi állapotba kerüljenek, és a takaróanyag alatt ne hajtsanak ki. A kényszerhajtások tavasszal, a téli tajaróanyag elbontása után elfagyhatnak. Ez stresszeli a növényt, és a vegetációs időszakban nem tudja valódi szépségét mutatni.

öntözéssel kezdjük
A takaróanyag kiszórása előtt fagymentes időben alaposan öntözzük be a növényeket. Ez különösen a télen is párologtató örökzöldek esetében fontos feladat, de a lombhullató fák kérge is lélegzik, így ezekről se feledkezzünk meg. Beöntözés után várjunk egy-két napot, majd hordjuk a növények köré a takaróanyagot, és 5-8 centiméteres rétegben terítsük el.

Fák és cserjék
A fák és cserjék számára a kéregzuzalék, az aprított lomb és a komposzt a legjobb takaró anyag. ügyeljünk arra, hogy a fás növények törzse körül kb. 15 centiméteres körben ne, vagy csak nagyon vékony, 1-2 centiméteres rétegben legyen mulcs. A fák törzse körül felkupacolt lomb, komposzt elzárja a kéregtől a levegőt, és a legyengült szöveteket könnyebben károsíthatják a meleg helyen jól áttelelő gombák, baktériumok. A túlságosan vastag mulcstakaró menedékül szolgál a rágcsálóknak is, amelyek a hideg évszakban szívesen táplálkoznak a fiatal fák kérgével. A fiatal fák törzsét meszsezzük le, vagy tekerjük körbe hullámpapír- vagy szövetcsíkkal.

évelők és hagymások
A virágágyásokat legelőszöris tisztítsuk ki. Távolítsuk el a elhalt növényi részeket és gyomokat. Az évelők és hagymás virágok számára az aprított lomb, a fenyőgally, a szalma és a félig bomlott komposzt a legjobb talajtakaró anyag, amit szintén 5-8 centiméter vastagságú rétegben terítünk el. Színesebbé tehetjük a virágágyást, ha finom frakciójú festett faaprítékot használunk. Ne alkalmazzunk levegőtlenséget okozó, könnyen tömődő anyagot, például egészben hagyott lombot, mert az elzárja a levegőt a gyökerektől, illetve hagymáktól. A levegőtlenség kedvező környezetet nyújt a gombakártevőknek, amelyek a gyökérnyaki részen támadják meg a növényeket.
A téli mulcsot az utolsó komoly fagyok elmúltával, április elején bontsuk el, és váltsuk fel nyári takaróanyaggal.

Pap Edina

Kapcsolódó írás:
A talajtakarás haszna