Talajlakók ellen, vegyszer nélkül HORTOBIO

Talajlakók ellen, vegyszer nélkül HORTOBIO

Gazdabolt 2018. ápr. 26.

 

 

Title

 

Talajlakók ellen, vegyszer nélkül

HORTOBIO

 

 

Title

 

 

 

HORTO BIO

A HORTO BIO legfontosabb jellemzője, hogy ricinusolaj-alkaloidákat tartalmaz. A talajba kerülve ezek az összetevők taszító és antagonista hatással vannak a beásó, gyökereket károsító állatok (pocok, mezei egér, cickány, vakond) és a gyökérparazita cserebogárpajor, mocskospajor, lótetű, hangya, csiga, valamint a gyökérparazita drótférgekkel, fonálférgekkel szemben.

A HORTO BIO megfelelő talajviszonyok esetén korlátozza a paraziták megjelenését, terjedését, elszaporodását és károsítását.

A HORTO BIO hasznossága a talajtápláláson túl a repellens, taszító hatásában rejlik.

-

A talajfelszín alatt és a talajfelszínen aknamunkát végző hívatlan vendégekkel folyamatosan háborúban állunk. Tevékenységük komoly károkat okoz a zöldséggyümölcs és dísznövénytermesztőknek.
Füstölőkkel, ultrahangos fütyülőkkel, csalianyagokkal, sőt kártékony talajfertőtlenítő eszközökkel is legfeljebb néhány hétre sikerül megszabadulni a kisebb-nagyobb méretű rágcsálóktól, csigáktól, hangyáktól, drótférgektől és pajoroktól.
A szerves anyagból felszabaduló ricinus három hónapig adagolja a növénynek távoltartó tulajdonságát, így a folyamatos védettség eléréséhez, a HORTO BIO rendszeres használata, három havi ismétlése szükséges.

-

 

Title

 

Title

 

Talajlakó: hangya, lótücsök, pajor ellen, vegyszer nélkül

Amennyiben a vakond elkerüli a kertünket, még számos szörnyecske leselkedhet veszélyforrásként a növényeinkre a talaj felszíne alatt. Ezek a talajlakók a növények gyökereiben tesznek kárt, és rejtőzködő életmódjuk miatt legtöbbször csak kártételük tanúskodik jelenlétükről. Éppen ezért, inkább a preventív védekezésen van a hangsúly. Az előregondoskodás sokkal előnyösebb, mint a baj hárítása, a probléma megoldása.
A HORTO BIO, mint tápanyagforrás, úgy képes befolyásolni a talaj életterét, hogy az kedvezőtlenné váljon a káros talajlakókkal szemben.

-

 

 

-

VAKOND: a mezőn szeretjük

-

A vakond apró rovarokkal táplálkozó emlős, tulajdonképpen szeretjük, mert fő tápláléka talajlakó rovarokból áll, de szívesen fogyasztja a gilisztákat, lepkék lárváit, pajort, férgeket, ganajtúró bogarat, lótetűt és minden más rovart, illetve ezek lárváit. A csigák is nagyon ínyére valók. A vakond közvetett kárt okoz a kertészeti kultúrákban. Az öntözés következtében túlzott mértékben felszaporodnak a káros talajlakók. Vadászva ezekre a felső talajréteg mozgatása közben elszakítja a növények gyökereit. Ha szeretnénk távol tartani a vakondot ültetvényünktől, kertünktől, gyepfelületünktől, szórjunk kb. 5-7 kg/100 m2 HORTO BIO-t a talajra, dolgozzuk 8-15 cm mélyen a felszín alá, és alaposan öntözzük be. Ha így teszünk, a vakond és egyéb hívatlan talajlakó vendégeink rövidesen végleg elköltöznek.

 

Title

 

 

 

Bio- és biodinamikus termesztésben engedélyezett
A HORTO BIO magas minőségű, természetes nitrogéntartalmú növényi tápanyag. Szervesnitrogén-tartalma lassan, egyenletesen válik felvehetővé. Talajviszonyoktól és az alkalmazott technológiától függően nitrogéntartalma 80-90 napig biztosít energiát a növénynek.

 

 

Title

 

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
Elsősorban a talaj beművelésekor ajánlott a felhasználása (10- 15 cm mélyen), amikor a trágyagranulátum tápanyagforrásként és a talaj biológiai életének javítása céljából kerül a földbe.
Sorműveléskor célszerű a növénykultúra mellé kijuttatva sekélyen a talajba dolgozni.
Gyep vagy pázsit esetében a felületre szórás után talajba áztatással lehet hatást elérni.

Használata közben be kell tartani a munkavédelmi előírást:kesztyűt, szemüveget viselni kötelező. A háziállatokat tartsuk távol a kezelt területtől 4-5 napig.

-

ADAGOLÁS
Kertészeti kultúrák esetében szabadföldi és fóliás termesztésben vetés vagy ültetés előtti talajműveléskor a talajra szórva és belekeverve. 25 kg (1 zsák)/200 m2 kezelésben elegendő.
Gyümölcsös, szőlő, faiskola esetében az ültetőgödörbe 200-300 g-ot keverjünk.
Palánták sorkezelésekor 100 g/folyóméter.
Virágföld bekeverésekor 8 kg/m3 javasolt felhasználásra.